Skip to content

8 Comentarii

  1. Ludmila Doina
    decembrie 1, 2011 @ 4:19 pm

    Multumim pentru urarea din finalul textului de o mare frumusete !

    Urez la randul meu LA MULTI ANI tuturor.

    Si o mica poezie superba a unui tanar poet de mare valoare, Marius Iordachioaia:

    [b]filocalica[/b]

    am cunoscut un calugar
    care, citind pomelnice,
    saruta
    suflete…

    Reply

  2. SB
    decembrie 1, 2011 @ 9:27 pm

    Multumim Dan; foarte frumos articolul!

    La multi ani tuturor romanilor!

    Reply

  3. I.S.N.
    decembrie 2, 2011 @ 5:03 pm

    Minunat articol:D

    La Multi Ani Romania!

    Reply

  4. elena
    decembrie 2, 2011 @ 9:49 pm

    Frumos articol, pacat ca multe valori pleaca din Romania si uita sa se mai intoarca…

    Reply

  5. Dan Tudorache
    decembrie 3, 2011 @ 7:43 am

    As indrazni sa spun ca problema nu este ca pleaca ci ca uita sa se mai intoarca, sau mai rau, daca nu se mai intorc nici macar nu poarta recunostinta poporului in care s-au format ca oameni. Sigur ca nu vreau sa generalizez, dar sunt convins ca daca oamenii acestia care au trait vremuri mult mai grele decat noi, au putut, inseamna ca este doar o chestiune de vointa animata de credinta in Dumnezeu si nimic mai mult. Deci nu contextul social, economic sau politic ne scuza ca n-am vrut sa facem si noi ceva, cat de mic, pentru tarisoara asta. Oricum, am deviat un pic de la scopul articolului deoarece nu urmaresc sa arat cu degetul ci sa arat ca se poate si ca cei care trebuie sa poata suntem noi 🙂 Multumesc tuturor pentru gandurile frumoase!

    Reply

  6. Carmen Dan
    decembrie 3, 2011 @ 10:18 am

    E o chestiune de Educatie.
    Romanii nu sunt invatati sa aprecieze putinul ce-l au si nci sa-l cultive.
    Plecatul in afara nu e o cale mai usoara, ci mai sigura pentru finaltatea unor scopuri profesionale/financiare dar si ca dezvoltare personala.
    Societatea romana are multe tare comportamentale, deci sa nu ne mire rezultatele noastre ca romani.Daca vrei sa faci ceva,ti se da peste maini…tot ce se importa din vest este bun.Se neaga ca ar fi fost vreodata ceva bun in Romania.
    Asta-i marea problema …nu ne cunoastem si nici recunoastem valorile.

    Reply

  7. Petcu Catalin Emil
    decembrie 2, 2015 @ 7:21 pm

    Sunt peste 200 de tari pe harta acestei lumi, credeti ca Dumnezeu apara si ocroteste o natiune mai mult decat pe alta ? Nationalismul a facut mai mult rau decat bine in istoria acestei lumi. Eu sunt fericit ca sunt ortodox si roman insa nu pot sa spun ca sunt si mandru ca sunt asa. Poti sa fi mandru doar pentru ceva pe care il obtii tu prin actiunile tale nu pentru ceva pe care-l obtii prin nastere. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce mi-a oferit zilnic si imi apar convingerile religioase si patriotice insa nu pot sa neg sau sa judec dreptul altui om de a-si apara convingerile chiar daca vin in opozitie cu ale mele.

    Reply

  8. Dan Tudorache
    decembrie 4, 2015 @ 8:51 am

    Salutare Cătălin.

    Oricât m-am străduit să te înțeleg, nu am reușit să observ legătura dintre obiecțiile tale și articol.
    În materialul de mai sus este vorba despre cât valorează un popor în perspectiva judecății universale iar tu ai obiectat ceva ce nu sa afirmat, anume că Dumnezeu ar apăra și ocroti o națiune mai mult decât pe alta. Fiecare popor are cu siguranță o valoare de grup, așa cum și la nivel individual faptele și viețuirea unui om strălucesc mai mult decât ale altuia. Dar lucrul acesta nu-l împiedică pe Dumnezeu să-și reverse mila peste toate neamurile întrucât „El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.”.

    A fi mândru de ortodoxie și românism înseamnă a fi bucuros și recunoscător de zestrea spirituală și etnică (care încorporează cultura, limba, trecutul istoric cu oamenii model) pe care am moștenit-o/primit-o gratuit. Tot așa cum suntem mândri de părinții noștri (de felul lor de a fi, de educația pe care ne-au dat-o, de afecțiunea pe care ne-au purtat-o, etc.).
    Când spunem „mamă, sunt mândru de tine!”, ce spunem defapt? Ne lăudăm cu ce am obținut prin propriile acțiuni sau exprimăm o stare de recunoștință și bucurie față de părinții noștri?
    Deci când spunem că suntem mândri de faptul că ne-am născut ortodocși și români ne exprimăm defapt bucuria și recunoștința pentru ceea ce alții ne-au transmis, pentru ceea ce am moștenit fără efort.

    Apoi, ce legătură are articolul la care comentăm cu eventualitatea negării sau judecării dreptului altui om de a avea alte convingeri? Nu văd unde s-a pus problema aceasta.

    Cât privește naționalismul, până și legislația în vigoare (și asta în ciuda abuzurilor legii 217/2015) face diferențierea între naționalism și naționalism extremist/șovin. Cred totuși că este o mică diferență între naționalismul generației 1948 de pildă, și naționalismul propagat de Corneliu Vadim Tudor prin partidul România Mare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *