Skip to content

8 Comentarii

  1. Roxana
    iulie 10, 2015 @ 10:15 am

    Nu toti oamenii care nu isi permit sa creasca copii isi permit alte luxuri, nu toti parintii care isi duc copilul la tenis sau la gimnastica o fac pentru ca el sa fie perfect. Nu toata lumea se uita urat cand vede o familie cu mai mult de doi copii. Iar comparatia cu „tiganii” nu demonstreaza decat ca romanul tot roman este, chiar daca are doctorat si e plimbat prin America.

    Ca sa nu fiu inteleasa gresit, comportamentul religios este un comportament uman normal. Este o dispozitie comuna care are baze neurologice si de invatare (sau conditionare). Toate culturile umane, din trecut sau prezente, au manifestat si manifesta o forma de religie. Toate grupurile etnice manifesta o forma de religie. Parintii au libertatea sa isi creasca copiii in ce cultura vor atata timp cat nu ii abuzeaza.
    Din punct de vedere psihologic si neurologic, copii mici, la varsta timpurie isi percep parintii ca fiind atotputernici si atotstiitori (baza neurologica) si aceasta credinta a lor intr-o putere mai mare se reflecta mai tarziu in credintele lor religioase (invatarea sau conditionarea). Credintele lor religioase sunt aceleasi ca ale parintilor lor.

    Exista vreo diferenta intre religie si superstitie? Daca da, unde trageti linia? Unde se termina religia si unde incepe superstitia?

    Eu nu inteleg cum se reconciliaza perceptele psihologiei si comportamentul superstitios promovat fix de un doctor in psihologie. Superstitia este un comportament pe care oamenii il manifesta cand incearca sa influenteze sau sa controleze viitorul. Cand nu stiu ce se va intampla cu ei, oamenii sunt incomfortabili si atunci cred in superstitii pentru a reduce anxietatea si pentru a-si imbunatati sansele de succes.

    Care este diferenta intre „Sfântul Ioan Maximovici care ii ajuta pe cei care au probleme cu actele” si bagheta magica a lui Harry Potter?

    Care este diferenta intre „Felix Felicis” si uleiul de la Sf.Ioan? Ce e mai trist? Ron Weasley care nu avea destula incredere in el ca poate castiga meciul de Quidditch fara ajutor magic sau baietelul care crede ca a luat nota mica pentru ca „Mamă, ai uitat să mă dai cu ulei de la Sfântul Ioan.”?

    Reply

  2. sharbinsk
    iulie 10, 2015 @ 5:58 pm

    „Nu toti oamenii care nu isi permit sa creasca copii isi permit alte luxuri, nu toti parintii care isi duc copilul la tenis sau la gimnastica o fac pentru ca el sa fie perfect.”

    Daca tii socoteala ca povestea se desfasoara in State, unde media promoveaza agresiv clisee care sa sporeasca investitiile costisitoare, gen ”copilul perfect”, familia perfecta – [i]”million dollar family”[/i] (2 parinti – 2 -copii), are sens ce spune doamna psiholog.
    In Romania e si mai exacerbata competitia asta pentru ca vine pe filiera comunistoida a pionierului model cu orice pret – „viitorul om nou” care trebuia sa fie intaiul la toate „pe care o vad manifesta la multi parinti pana-n 40 de ani.

    „Nu toata lumea se uita urat cand vede o familie cu mai mult de doi copii.”

    In Romania e mare procentajul celor care gandesc asa, l-am auzit in nenumarate randuri, in diferite circumstante de la persoane eterogene social si intelectual.
    E mai mare ca in State, pentru ca acolo e frica de procesomania celui de langa tine si oamenii nu spun tot ce gandesc si e chiar un abuz sanctionat penal sa ofensezi sentimentele materne sau paterne ale altora.

    Nu vad ce rost are sa compari o fictiune de proasta calitate cu un om care a ajutat comunitatile din Shanghai pana-n San Francisco si a fost recunoscut ca Sfant inca din timpul vietii.
    La ce birocratie e in capitalism chiar e o intamplare minunata faza cu actele si poate nu atat treaba ca i s-au eliberat actele repede ci felul cum s-au potrivit lucrurile pentru a-si termina studiile, pt a obtine prelungirea, cum toate s-au asezat cand trebuia.

    Reglajul fin dintre ritualism-credinta se impune in cazul in care copilul nu trebuie sa astepte rezolvari magice care sa se produca automat in baza unor fapte executate mecanic ci sa puna mana sa munceasca.
    Asta e poveste veche, pe care o au si adultii, dar nu reiese ca doamna si-a impropriat conceptia ci vroia sa sublinieze evlavia copilului fata de Sfantul Ioan.
    Copilul oricum va invata treaba asta.

    „Eu nu inteleg cum se reconciliaza perceptele psihologiei si comportamentul superstitios promovat fix de un doctor in psihologie.”
    Daca religia are rolul unui „[i]anxiolitic[/i]” si e o functie de invatare eficienta la varste fragede dupa schema prezentata de tine, nu vad de ce un doctor fullbright in psihologie nu s-ar folosi de ea pentru a sadi o axa valorica in copiii ei.

    Nu cred ca doamna isi face iluzii ca pruncii vor fi mereu in globul de sticla al familiei, cu rugaciune de dimineata, feriti de ispite virtuale si fizice sau altele, poate nici nu se vor mai ruga atat, important este ca ea ca mama mai incearca sa le sadeasca niste valori morale cat mai poate, de care ei sa-si aduca aminte indiferent de cat de radicala ar fi transformarea in viitor.

    „Cand nu stiu ce se va intampla cu ei, oamenii sunt incomfortabili si atunci cred in superstitii pentru a reduce anxietatea si pentru a-si imbunatati sansele de succes.”
    Repet [b]daca religia e un mecanism eficient de echilibru psihologic,nu vad de ce nu s-ar folosi de el un doctor in psihologie, sau psihologii nu sunt si ei oameni, nu urmeaza si ei terapii ?[/b]

    Ce? de acuma doctoratul in psihologie sau cunostintele specifice ridica persoana intr-un turn de fildes in care nimic nu-l mai influenteaza si formeaza ?
    Nu au voie sa aiba valorile si principiile lor subiective care i-au format ?
    Ca fara ortodoxie nici nu se mai forma familia din articol, pana si cunosterea sotilor a gravitat in jurul bisericii si atunci e normal ca oamenii sa dea credit lucrurilor benefice din viata lor.

    Reply

  3. Stoica Daniel
    iulie 11, 2015 @ 8:13 am

    Simplu, chiar daca nu vrei sa crezi. Sfantul Ioan Maximovici exista, Harry Potter nu.

    Reply

  4. Morar Timotei
    iulie 11, 2015 @ 12:42 pm

    Am 23 de ani si acum am terminat facultatea acum. In august ma casatoresc cu scumpa mea logodnica si sunt tare fericit. Trebuie insa sa recunosc ca uneori mai vine un gand de descurajare, mai ales dupa o discutie cu cate o persoana ,,cu picioarele pe pamant,, care incearca cu tact sa imi arate ca ma grabesc, ca nu am luat in calcul atatea variabile… Eu sper sa ma grabesc cu decizia de casatorie spre mantuire, spre o viata de familie unde patul va fi nespurcat si trecutul de care nu sunt prea mandru sters de Hristos.

    Am in fata o cariera in justitie pe care doresc sa o urmez pentru ca aici ma pricpep si ma simt ca pestele in apa. Citind aceste randuri, am fost foarte incurajat ca prin disciplina si ascultare de Dumnezeu se pot intampla minuni intr-o lume materialista si iubitoare doar de placeri, casatorit de tanar cu cea pe care o iubesc si o respect si cu copilasi alaturi :).

    Doamne ajuta necredintei noastre!

    Reply

  5. constantin1993
    iulie 11, 2015 @ 5:26 pm

    Felicitari Timotey , succes in continuare, casa de piatra, Dumnezeu sa va ajute si sa va lumineze calea pe tine si pe viitoarea ta sotie. Nu iti face griji de aceasta lumea materialista si iubitoare de placeri, au fost unii care au avut parte de perioade de razboi, foamete, epidemii etc. insa si-au dus crucea mai departe si mai presus de toate si-au pus nadejdea in Dumnezeu. Nu uita un lucru : ”Iubirea poate inlocui orice, dar nimic nu poate inlocui iubirea”

    Reply

  6. sharbinsk
    iulie 11, 2015 @ 6:37 pm

    In caz ca nu ai vazut campania https://www.ortodoxiatinerilor.ro/casatoreste-te-tanar-viata-nu-asteapta, poate lasi si tu o marturie dupa nunta.

    Alt avantaj pentru parintii tineri pe langa faptul ca traiesc mai mult pentru copilul lor e ca diferentele de mentalitate sunt mai mici cu cat generatiile sunt mai apropiate si se-nteleg mai bine cu copiii.

    Reply

  7. Irina
    iulie 16, 2015 @ 7:03 pm

    Minunat articolul, aduc lumină și bucurie doar lectura și înțelegerea lui! Îți vine să te închini în fața împlinirii voii lui Dumnezeu…
    Unul dintre articolele care au nu doar un conținut deosebit, ci și o formă inteligentă (exprimare, corectitudine). Felicitări, Dumnezeu să vă dea putere și pace în continuare!

    Reply

  8. sdaniel
    iulie 17, 2015 @ 9:45 pm

    Minunat exemplul doamnei si este deosebit modul in care si-au construit familia. Felicitari si multa sanatate si unitate sa aveti in continuare!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *