Un stil de viaţă sănătos

Epoca modernă ne-a îndepărtat de natură şi ne-a adus un stil de viaţă care nu este neapărat cel mai potrivit pentru sănătatea noastră. Spre deosebire de bunicii noştri şi predecesorii lor, noi suntem sedentari, nu mai facem niciun fel de efort fizic, drept urmare obezitatea la copii şi adulţi a devenit aproape epidemica, ne îmbolnăvim de diabet, de boli cardiovasculare şi de alte afecţiuni “moderne”. Viteza cu care ni se desfăşoară viaţa, problemele, munca nu ne mai lasă să acordăm atenţia cuvenită orelor de masă, modului in care mâncăm şi mâncãrii în general.

Consumul de alimente se face haotic – pe stradă, în autobuz, in faţa televizorului sau calculatorului, fără un program constant de masă. Mai mult decât atât, ne alegem alimentele fără să avem criterii care să se refere la valoarea nutriţională şi la aportul de energie pe care ni-l aduc, astfel că mâncăm ceva pentru că este ieftin, gustos sau la modă, uneori fără să simţim senzaţia de foame sau sete. Consumăm astfel alimente devitalizate, dezechilibrate nutritional, industrializate, cu multe calorii, pline de chimicale, nu bem suficientă apă căci o inlocuim cu bere, lapte, băuturi răcoritoare, cafea etc, ignorând faptul că apa nu poate fi înlocuită de nici un alt fluid alimentar, aşa cum laptele matern nu poate fi înlocuit de nimic altceva.

Am uitat de perioadele de post, de mâncarea gãtită in casă, de natură. Cine se mai gândeşte in ziua de azi, cu excepţia bunicii, la faptul că Postul Pastelui, de exemplu, în afară de purificarea sufletului iţi aduce şi purificarea trupului? Astfel de perioade de restricţii alimentare voluntare oferă organismului nostru posibilitatea de detoxifiere.

Şi tot bunica ne atrage în permanenţă atenţia că prăjeala in exces nu e bună, că nu mâncăm suficiente fructe şi legume şi că nu e bine să sari peste micul dejun. Are dreptate, pentru că multă lume in ziua de azi işi începe ziua cu o cafea şi o ţigară, continuând apoi eventual cu un hamburger sau un hot-dog fără valoare nutritivă, dar explodând de calorii goale, şi nu mai mănâncă aproape nimic in timpul zilei. Seara însă, “compenseaza” totul cu alimente grele, indigeste şi nehrãnitoare. Şi iată cum trece o zi întreagă fără ca trupul şi aşa solicitat să fie hrănit cu nutrientii atât de necesari.

Organismul uman este în fapt o maşinărie complicată care, ca orice maşină, are nevoie de combustibili de calitate pentru a da randament maxim. Dacă pui automobilului pe care il conduci cel mai necompetiliv combustibil sau – mai rãu – dacã-i dai benzină în loc de motorină, va funcţiona o vreme, apoi va începe să dea rateuri, oprindu-se intr-un final în mijlocul drumului.

Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu maşinăria organismului uman – dacă nu i se fumizeaza nutrienţi de calitate, va funcţiona o vreme şi apoi se va îmbolnăvi…

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

(Sfaturi sănăstoase pentru o alimentaţie corectă, Revista Help Net Confident)

(Visited 4 times, 1 visits today)