Unui student care întreabă cine sunt cei săraci cu duhul
Fericiţi cei săraci cu duhul, fiindcă a lor este împărăţia Cerurilor, a zis Domnul Hristos. Pe tine te descumpăneşte acest lucru. Descumpănirea ta vine din faptul că încurci debilitatea mintală a oamenilor slab dezvoltaţi cu sărăcia pe care o laudă Hristos.
Sărăcia duhovnicească, altfel spus frângerea inimii, este o însuşire a celor mai bune minţi pe care le-a avut lumea. Este conştiinţa nimicniciei proprii înaintea măririi lui Dumnezeu, conştiinţa murdăriei proprii înaintea curăţiei lui Dumnezeu, conştiinţa deplinei atârnări proprii de nemărginita putere a Domnului.
Împăratul David a grăit despre sine: eu vierme sunt, şi nu om – iar împăratul David nu era debil mintal, ci a fost o minte bogată şi genială. Fiul lui, preaînţeleptul Solomon, a scris: nădăjduieşte către Domnul cu toată inima ta, şi pe înţelegerea ta să nu te bizui. Asta înseamnă a fi sărac cu duhul, şi anume a te încredinţa întreg lui Dumnezeu, iar în sine a nu crede.
Fericit este cel care e în stare a mărturisi fără făţărnicie: „Puterea mea este neputincioasă,înţelegerea mea nevolnică, voinţa mea şovăielnică – Doamne, ajută-mi!”Sărac cu duhul este sfântul care, precum apostolul Pavel, poate să spună: eu de nimic nu ştiu, fără numai de Hristos!
Sărac cu duhul e savantul care, precum Newton, recunoaşte că neştiinţa sa este nemărginit mai mare decât ştiinţa sa.
Sărăcia cu duhul este antipodul desăvârşit al trufiei şi laudei de sine. De prosteasca,foarte prosteasca trufie şi de pierzătoarea laudă de sine a vrut Hristos să ne păzească atunci când i-a lăudat pe cei săraci cu duhul.
Pace ţie şi bucurie de la Domnul!
(Sf. Nicolae Velimirovici – Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi)
Laura-optimista
septembrie 18, 2010 @ 8:54 pm
Din aceste cuvinte, înţeleg că sărăcia cu duhul este virtutea smereniei. Am înţeles corect?
Laura-optimista
septembrie 18, 2010 @ 9:32 pm
Îmi amintesc că aţi mai publicat un astfel de răspuns al Sf. Nicolae Velimirovici… era despre Ecclesiast. Mi-ar plăcea mult să mai postaţi astfel de texte, sunt deosebit de interesante. 🙂
Doamne ajută!
RDF
septembrie 19, 2010 @ 6:30 am
Draga mea Laura, vreau sa intaresc afirmatia ta:”a fi sarac cu duhul inseamna a fi smerit”…Si Mantuitorul S-a dat pe Sine drept model de smerenie desavarsita, facand intru totul voia Tatalui Care L-a trimis :love: Dar si asa, fiind smeriti, noi trebuie sa ne pazim foarte bine, caci diavolul e foarte viclean si ne poate duce pe o culme in josul careia se deschide o prapastie imensa…Si putem cadea daca dobandim un nou pacat:MANDRIA smereniei…
Laura-optimista
septembrie 19, 2010 @ 6:37 pm
Doamne ajută, Denisa! 🙂 :love:
Într-adevăr, Mântuitorul Hristos este modelul smereniei desăvârşite. El Însuşi a spus: „…învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi afla odihnă sufletelor voastre”(Sf. Evanghelie după Matei). :love: Dacă Mântuitorul S-a autocaracterizat ca blând şi smerit, iar „Apostolul neamurilor” arată că „…Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai ca Dumnezeu, ci S-a deşertat pe sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor şi la înfăţişare aflându-se ca un Om. S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte şi încă moarte pe cruce”(Filipeni), este clar că datoria noastră este aceea de a-I urma pilda, nădăjduind în ajutorul harului Său. 🙂
„mândria smereniei”… Aşa este. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndemna pe credincioşii, care-i ascultau predicile: „Nu vă trufiţi cu smerenia voastră”(Cuvinte alese). Sfântul Siluan Athonitul mărturisea, în cartea sa „Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei”, faptul că, dacă ar fi întrebat de către Domnul ce dar duhovnicesc îşi doreşte cel mai mult, ar răspunde, fără ezitare, că nădăjduieşte şi se străduieşte să dobândească smerenia lui Hristos, în care se cuprinde şi dragostea şi pacea sufletească… şi orice alt bun spiritual. 🙂
Multă pace şi bucurie, draga mea surioară întru Hristos!
Cu prietenie,
Laura
Cristina M
septembrie 20, 2010 @ 6:22 am
Doamne ajuta! Chiar ieri, cand se cantau Fericirile, ma gandeam ce vrea sa insemne saracia cu duhul…si mi-a venit ca trebuie sa fie vorba tocmai de simplitate, ne – emfaza …
adriana
septembrie 21, 2010 @ 5:33 pm
Este binevenit acest text, deoarece multi oameni folosesc expresia „sarac cu duhul” fara a stii ce inseamna; am fost mirata sa aud chiar pe cineva care mergea destul de des la Sfanta Liturghie; e adevarat ca nu ajungea niciodata la Fericiri 😀
diana
septembrie 24, 2010 @ 3:18 pm
Frumos si folositor articol, frumoase si folositoare comnetariile!
Dumnezeu sa va rasplateasca pentru dragostea si munca voastra.
Doamne ajuta!