Pe urma dacilor în Munții Șureanu (14-22 august 2021)
Dragi prieteni, după obiceiul deja încetăţenit cu ani în urmă, Asociaţia Ortodoxia Tinerilor organizează în perioada imediat următoare Postului Adormirii Maicii Domnului tabăra de munte. În acest an tabăra cu pricina aduce ceva cu totul şi cu totul inedit. Ne propunem de această dată să facem un traseu tematic. Vom urma calea a două dintre cele trei coloane romane care au asediat cetăţile şi fortificaţiile dacice din Munţii Orăştiei.
Nu numai că în această perioadă ne vom bucura de împreună vieţuirea în mijlocul munţilor, dar vom învaţa câte ceva despre sistemul de fortificaţii dacic unic în antichitate, dar şi despre tehnicile de asediu utilizate de armata romană, care era la momentul respectiv cea mai puternică forţă militară a lumii. Vom înţelege de ce aceste războaie reprezintă cea mai glorioasă pagină a istoriei celor două forţe combatante, şi de ce nu, a noului neam ce avea să se nască – poporul român.
Programul taberei propus de noi
Sâmbătă, 14 august
- Ne vom reuni în inima munţilor Sureanu, la Mănăstirea Oaşa, un loc drag nouă, unde am participat la multe tabere şi ne-am simţit foarte bine.
- Ne vom caza la mănăstire, dacă vor fi locuri, iar dacă nu, vom folosi corturile din dotare, pe care oricum le vom avea la noi. Cu cât vom ajunge mai repede, cu atât mai bine, pentru că nu va strica să dăm o mână de ajutor la pregătirea hramului. Seara vom participa la priveghere care se va duce mult în noapte.
Duminică, 15 august
- Dimineaţa ne vom trezi cu cel puţin 2 ore înainte de Sfânta Liturghie, pentru a pregăti bagajele pentru drumeţie. Vom participa cu toţii la Sfânta Liturghie, după care vom lua masa cu obştea.
- La ora 13.00 vom lua un microbuz care ne va duce la Pensiunea Marmis din localitatea Râu Bărbat, unde vom fi cazaţi în noaptea respectivă.
- Vom ajunge în jurul orei 18.00 la pensiune, unde ne vom pregăti cina şi merindele pentru ziua următoare. Ziua de luni va fi cea mai lungă zi, şi va trebui să o pregătim cu chibzuinţă încă din ziua precedentă. Tot de cu seară ne vom face şi bagajul pentru ziua următoare, tot din considerente organizatorice.
Luni, 16 august
- Ne vom trezi la ora 7.00, pentru ca cel târziu la ora 8.00 să fim porniţi pe traseu.
- Traseul nostru începe chiar de la pensiune. Vom parcurge pe jos cei 3 km până în localitatea Pui, de unde ne vom îndrepta spre cătunele Galaţi (nu acel Galaţi la care va gândiţi voi ?) şi Fizeşti, pe care le vom străbate în totalitate.
- Sunt nişte cătune pitoreşti, răsfirate pe măgurile Ponoriciului, care amintesc de un mod de viaţa aproape uitat. Vă va plăcea mult, o să vedeţi. Traseul pe care îl parcurgem este cel urmat de legiunea I Minervia şi a celor câteva cohorte auxiliare (prăştieri, arcaşi sirieni, maciucari germanici), care au avut ca şi misiune anihilarea rezistenţei dacice de pe frontul vestic.
- Odată ce vom ieşi din Fizeşti (iar când spun că vom ieşi, să nu credeţi că este vreun indicator care să ne spună asta ?) vom lasa în partea stângă Dealul Robului, unde vom vorbi despre prima mare confruntare dintre daci şi romani, care este figurată inclusiv pe Columna Traiană. Vom vedea ce sisteme defensive au conceput dacii şi cum acestea au fost cucerite.
- După încă o oră de mers vom ajunge în Fundătura Ponoriciului, un loc de o frumuseţe rară, care pare că a uitat cu desăvârşire crâncena bătălie care s-a purtat pe culmile Platoului Ponorici. Probabil că aici vom ajunge în cursul după amiezii, ceea ce ne va lasă puţin timp la dispoziţie pentru a vorbi despre sistemul de fortificaţii ridicat de daci la Ponorici, unic în antichitate. Vom explora ruinele acestor fortificaţii, de aproximativ 2 km lungime, parcurgându-le cu piciorul, observând în acelaşi timp unde au fost poziţionate cohortele romane, şi cum au realizat asediul.
- Vom campa peste noapte chiar în mijlocul fortificaţiei dacice, unde vom face şi un foc de tabară (la primus, evident ?).
- Seară duhovnicească cu dl. prof. Gheorghe Butuc, pe tema: „Iubirea lui Dumnezeu pentru Om, reflectată în Iubirea Maicii Domnului pentru Dumnezeu!”.
Marţi, 17 august
- Ne vom trezi de dimineaţă fără prea multe pregătiri, pentru că vom fi cu gandul la minunanta ciorbă de la Pensiunea Dacica, următorul nostru loc de cazare. Lăsăm în urmă fostul câmp de luptă al înaintaşilor nostri, după care vom urma traseul aceloraşi armate spre următorul punct de cotitură al războiului – Poiana Omului. Vom observa barajul dacic din acest punct şi vom vorbi despre bătălia care a avut loc aici. Din Poiana Omului ne vom îndrepta spre cetatea Piatra Roșie, pe care o vom vizita, aflând în aceaşi timp detalii despre istoria locului.
- De la Piatra Rosie vom coborâ direct la Pensiune Dacică, care este chiar la poalele muntelui care străjuieşte cetatea. La pensiune avem rezervate 24 de locuri de cazare. Dacă numărul grupului depăşeşte posibilităţile de cazare, o parte vor campa la cort.
- Seară duhovnicească cu dl. prof. Gheorghe Butuc, pe tema: „Iubirea lui Dumnezeu pentru Om, reflectată în Iubirea Maicii Domnului pentru Dumnezeu!”.
Miercuri, 18 august
- Miercuri vom urca pe platoul de la Târsa, unde vom vedea locul unui castru roman de marş a unităţii militare care urma să asedieze cetatea Blidaru.
- Ruinele sunt puţin vizibile, dar o sa încercăm să compensăm cu vorbăria multă ?. De la Târsa vom coborî la Cetăţile dacice Blidaru şi Costeşti, pe care le vom vizita.
- De aici vom lua cursul vechii Sargeţii, legendarul râu care a tăinuit tezaurul dacic, care ne va duce până la următorul loc de cazare, Căsuţa din Valea regilor, unul dintre cele mai faine locuri de cazare pe care le-am văzut.
- Singurul dezavantaj este că dispun de doar 12 locuri de cazare, astfel că o parte dintre noi va trebui să campeze cu cortul.
- Seară duhovnicească cu dl. prof. Gheorghe Butuc, pe tema: „Iubirea lui Dumnezeu pentru Om, reflectată în Iubirea Maicii Domnului pentru Dumnezeu!”.
Joi, 19 august
- În această zi vom primi vizita unui invitat surpiză, care ne va călăuzi paşii spre capitala regatului dac – Sarmizegetusa, şi dacă ne permite timpul şi spre aşezarea civilă de la Feţele Albe.
- De aici ne vom îndrepta spre Vârful Muncel, unde se găseşte o altă fortificaţie dacică, în mijlocul căreia vom campa.
- Seară duhovnicească cu dl. prof. Gheorghe Butuc, pe tema: „Iubirea lui Dumnezeu pentru Om, reflectată în Iubirea Maicii Domnului pentru Dumnezeu!”.
Vineri, 20 august
- Dimineaţa ne vom trezi şi ne vom pregati cafeaua la primus, după bunul obicei deprins în crestele Făgăraşului în anul precedent. După ce ne vom fi făcut bagajul, vom lasa în urmă peisajul luxuriant al pădurilor de foioase, urmând a străbate creasta golaşă a unor vârfuri care depăşesc pe alocuri şi 2000 m.
- Vom cuceri aşadar vârfurile Godeanu, Steaua mică, Steaua Mare, VF. Negru, Comărnicel, Șureanu, Auşel și Vârful lui Pătru, în traseul vom întâlni barajul dacic de la Dealul Negru, şi cele trei castre romane inedite de la Comarnicel, care marchează locul ultimei confruntari de pe frontul sudic.
- Vom campa în proximitatea Vârfului lui Pătru, în mijlocul unui castru roman de marş, aflat la altitudinea de 1850 m. Locul de campare ne va deschide o privelişte frumoasă spre munţii Parâng, pe care o să-i admirăm în timpul preparării cinei la primus.
- Seară duhovnicească cu dl. prof. Gheorghe Butuc, pe tema: „Iubirea lui Dumnezeu pentru Om, reflectată în Iubirea Maicii Domnului pentru Dumnezeu!”.
Sâmbătă, 21 august
- Dacă toate lucrurile vor merge bine, sâmbata va trebui să ajungem doar la Mănăstirea Oașa, care se află la aproximativ 3-4 ore distanţă de locul de campare. O nimica toată pentru noi „făgărăşenii”. Asta înseamnă că vom putea să ne savurăm cafeaua în tihnă, aruncând o căutătură melancolică spre frumosul Parâng, cu regretul că încă nu s-a lăsat cucerit.
- Prigheghere de seară la Mănăstirea Oașa
Duminică, 22 august
- Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Oașa.
- Masa de prânz.
- Vizităm Cetatea Căpâlna care este în drumul nostru spre casă.
- Plecăm spre casele noastre.
Costul taberei este format din costul celor 3 zile de cazare la cele 3 pensiuni (75 de lei de persoană / noapte) și costul microbuzului care ne va duce duminică la Râu Bărbat (minim 70 de lei de persoană). Având în vedere că nu sunt locuri destule pentru cazarea la pensiuni pentru toată lumea, vor plăti doar cei care se vor caza, iar ceilalți care stau la cort e clar că nu plătesc. Astfel o persoană care prinde 3 nopți de cazare în pensiuni va plătit 75 lei x 3 = 225 lei. Asta înseamnă un total de aproximativ 300 de lei.
Întâlnirea participanților va avea loc la Mănăstirea Oașa. Participanții din aceeași zonă se vor uni și vor merge împreună cu aceeași mașină, cheltuielile cu combustibilul fiind împărțite între ei. Noi organizatorii ne vom ocupa de punerea în contact a tuturor participanților. Poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 40 de ani, indiferent dacă a mai fost sau nu în taberele Ortodoxia Tinerilor.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email ortodoxia.tinerilor@gmail.com sau la telefon / whatsapp 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un acont de 200 de lei în contul de mai jos. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 10 august 2021 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Bancă: GarantiBank România
Acont: 200 de lei
Echipamentul minim OBLIGATORIU
Fiind o drumeţie montana care se va întinde pe o perioadă mai îndelungată, echipamentul minim obligatoriu este mai consistent decât pentru o ieşire mai scurtă. Vă rog să acordaţi importanţă maximă echipamentului, şi să vi-l procuraţi din timp. Fără echipamentul obligatoriu nu veţi putea participa. Dacă echipamentul deţinut este incomplet, încercaţi să îl completaţi din timp sau cereţi ajutorul cuiva, inclusiv mie, care va stau la dispoziţie.
Dacă veţi avea toate cele necesare la voi, veţi fi pregătiţi pentru orice fel de vreme, şi, cel mai important, veţi avea confortul psihic care este atât de important în orice situaţie.
Lipsa echipamentului necesar va pune în pericol nu numai sănătatea voastră, dar şi bunul mers al excursiei. Orice problemă care va interveni va impune abandonarea planului şi însoţirea persoanei afectate către un loc sigur de către tot grupul, pentru că în nici un caz nu vom putea lăsa o persoană să părăsească traseul singură.
Veţi avea nevoie de următoarele:
- Recipiente apă de care să însumeze minimum 3 litri.
- Bocanci de munte cu talpa bună, cu crampoane, pentru trasee de creastă. Este ideal să fie tip gheaţa, pentru protecţia gleznei şi trebuie să fie impermeabili. Recomand bocanci cu talpa Vibrăm.
- Sac de dormit care are confortul la 5 grade. Noaptea temperaturile pot coborî aproape de 5 grade, aşa că asiguraţi-vă că sacul de dormit pe care îl luaţi este adecvat acestei temperaturi. Este important ca după o zi obositoare să avem confort în timpul nopţii.
- Izolir sau saltea gonflabilă specială portabilă. Eu am aşa ceva https://www.decathlon.ro/saltea-trek700-l–id_8493395.html
- Echipament de ploaie (dar nu umbrele ?). Aici intră geaca cu glugă şi pantaloni impermeabili, sau poncho impermeabil. Asiguraţi-vă că echipamentul este impermeabil! Eu recomand poncho impermeabil care acoperă şi rucsacul pentru că permite o ventilaţie mai bună şi previne transpiraţia. De asemenea, protejează şi rucsacul de umiditate. Aici aveţi un link orientativ https://www.marsupio.it/en/prodotto/poncho-nature/
- Parazăpezi – după cum le spune denumirea, sunt concepute în principal pentru drumeţiile în condiţii de iarnă, în zăpadă. Pot fi utile însă și în condiții de ploaie, pentru că previn inundarea bocancului cu apă. De asemenea, protejează de noroi. Recomand să le folosiți cu încredere și vara, în condiţii de ploaie!
- Lanterna frontală şi baterii de rezervă de calitate. Verificaţi autonomia dată de producătorul lanternei şi luaţi cu voi baterii necesare pentru 7 zile. Lanterna frontală este foarte importantă, pentru că nu vom avea altă sursă de lumină artificială. Chiar dacă planul este să încheiem toate traseele pe zi, veţi avea totuşi nevoie de lanternă pentru confortul propriu, dacă doriţi să citiţi o carte spre exemplu.
- Un rucsac cu prindere în minim 3 puncte, preferabil 4 (2 puncte peste umeri, una peste şold, şi una peste torace) în care să încapă tot echipamentul. TREBUIE SĂ AVEŢI MÂINILE LIBERE. Vă recomand să păstraţi tot echipamentul în rucsac, iar dacă alegeţi să prindeţi părţi ale echipamentului de rucsac, să folosiţi legături sigure. În excursia trecută şi eu şi Costel ne-am pierdut geaca şi sacul de dormit, pentru că nu erau asigurate corespunzător.
- Husă impermeabilă pentru rucsac (doar dacă nu aveţi poncho care acoperă rucsacul)
- 1 Căciula
- 1 Pălărie de soare.
- 1 pereche mănuşi (sus în creasta poate fi foarte frig).
- 1 Polar
- Pantaloni lungi
- 3-4 perechi şosete de rezervă
- Bluză de corp şi pantaloni de corp câte două din fiecare.
- Ochelari de soare
- Cremă de protecţie solară;
- Trusă minimală de prim-ajutor (leucoplast rolă, pansament, betadina, fervex sau ceva similar, furazolidon sau ceva similar). Puteţi lua şi alte medicamente pentru afecţiuni la care sunteţi predispuşi. Este suficient dacă avem o trusă la 2-3 participanţi.
- 1 Windstopper sau 1 geacă de puf natural. Eu recomand geacă de puf natural. Veţi găsi la Decathlon la un preţ rezonabil.
- Tacâmuri şi o crăticioara metalică de 650 ml, în care să puteţi încălzi apă la primus.
- Primus (cel puţin unul la două persoane) şi butelie de primus de 450 g (una la fiecare persoană). Aici aveţi link-ul pentru achiziţionare. https://www.proalpin.ro/butelie-gaz-primus-450-g.html. De preferinţă ar fi să împărţiţi primusul cu partenerul de cort. De asemenea, asiguraţi-vă că butelia pe care o achiziţionaţi este compatibilă cu primusul colegului cu care împărţiţi primusul.
- Chibrituri sau brichetă.
- Termos (dacă afară este frig, este important să putem consuma pe traseu un ceai cald).
- Cort (unul la două trei persoane, după caz, în funcţie de mărimea cortului). Modul de repartizare în corturi îl vom face în scurt timp după înscrierea participanţilor, pentru a vedea de câte corturi mai avem nevoie.
- Şervetele umede antibacteriene pentru igienă;
- Batiste de hârtie, în loc de hârtie igienică (ocupă mai puţin loc).
- Puţin săpun lichid, preferabil biodegradabil.
- Prosop mic.
- Puţin detergent de vase biodegradabil.
- Burete de vase mic.
- Voie bună
Vă recomand să mergeţi în pantaloni lungi şi bluză cu mânecă lungă pentru a nu vă arde soarele. Opţional, puteţi să luaţi şi bețe de trecking.
Având în vedere importanţa echipamentului, organizatorii vor verifica echipamentul participanţilor la plecare. Cei care îl au incomplet nu vor putea participa.
Igiena pe munte
Vă recomand ca în această perioadă să vă faceţi igiena personală cu şervetele umede antibacteriene. Apa de munte este deosebit de rece. Folosirea ei pentru spălare, în condiţii de oboseală, poate fi periculoasă. Organismul consumă enorm de multă energie pentru menţinerea temperaturii corpului. Iar noi trebuie să păstrăm această energie pentru lucrurile esenţiale.
Echipamentul îl puteţi spăla unde avem surse de apă, dar cu grijă faţă de natură, după care îl puteţi usca pe rucsac.
Spălarea vaselor se poate face cu iarbă şi nisip. Nu trebuie să folosiţi neapărat detergent.
Mâncare
Vom avea masa asigurată la mănăstire și vom putea cumpăra mâncare și la cele 3 cabane unde vom dormi, indiferent dacă prindem sau nu loc de cazare în interior. Pentru celelalte zile ar trebui să ne luăm mâncare la noi. Vă recomand să luaţi următoarele tipuri de alimente:
- salam uscat;
- carne afumată;
- slănină crudă afumată;
- unt;
- caşcaval afumat de la ciobanii din zona Sibiului. Au gherete pe marginea drumului.
- ciorbă la plic
- fructe deshidratate – smochine, banane, curmale, prune, caise, merişoare etc. Vă recomand pe cele care nu au zahăr!!!
- Sâmburi de diferite feluri – nuci, alune, arahide, migdale, caju, floarea soarelui, cireşe J
- Hrană deshidratată: aici aveţi un link orientativ: https://dryfood.ro/
- Lipii – sunt mai rezistente la transport decât pâinea, şi se alterează mai greu.
- Orez prefiert
- Fulgi de piure de cartofi, sau de fasole preferabil bio.
- Batoane energetice din fructe deshidratate: https://www.nutribon.ro/
- Miere
- Pliculeţe ceai.
Cafea nu trebuie să vă luaţi pentru că puteţi găsi la automatele cu fise de pe traseu ?
Nu recomand să luaţi conserve, pepene ?, mere, şi alte chestii foarte grele. Veţi consuma mai multă energie cărându-le decât veţi obţine mâncându-le.
Pentru alte detalii vorbim pe email și telefonul de mai sus.
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)