Skip to content

6 Comentarii

  1. Carol
    iulie 13, 2015 @ 9:18 am

    Salutari dragilor.

    Eu unul nu cred ca poate exisa pace deat in suflete, mai ales la ora actuala. Daca au existat facatori de pace, dintotdeauna, au existat si forte ale raului. Cand Mantuitorul vorbeste de apocalipsa, vorbeste nu despre ceva indepartat, ci despre ceva actual, de lupta dintre bine si rau, ce dureaza de milenii, si mai poate dura secole sau milenii.

    Citind din cartea „Enciclopedia intelepciunii”, inteleptii antici spunea ca pe omul bun, nici de va fi dat la cazne nu va apuca pe calea rautatilor. Insa duhurile rele s-au intensificat mai ales contra crestinilor. Daca vrem sa nu apucam pe calea celor rai, trebui musai sa traim in Hristos, sa ne impartasim de sfintele taine, sa fim fii autentici ai bisericii. Chiar si la razboi, sa nu ne pierdem orice ar fi principiile morale. Asta a fost si crezul celor care au dobandit sfintenia in temnite, oricat de rau au fost cazniti, nu s-au indracit, iar altii, care au cazutdar au avut contiinta, si-au revenit. Cazul Pr Calciu, al monahului Teodor Stanescu, de la Petru Voda.

    Razboiele au acum intensitate mondiala, armele mai puternice, mai destructive. Orice idee,se propaga acu foarte repede de la un capat la altul. Exista politici care sunt mult mai usor implementate astazi, pe diverse cai, ori diplomatice pervertive, ori prin masuri de forta, ori cu tancul…. dar inflamandu-se mai rau spirtele… exista bombe nucleare, bombe cu neutroni, de care, fereasca-ne Dumnezeu. Insa conteaza la razboi cum ne prezentam noi, cum stim sanu ne pierdem omenirea, fie el razboi autentic, sau rece. Patriarhul Pavle, la toate predicile sale, indemna armata sarba sa nu-si piarda omenia, la razboi, tratand animalic pe dusmanii lor. Dar binecuvanta armata, facandu-si datoria si fata de tara si fata de poporul crestin, pe care-l indemna in ce stil trebuie sa lupte.

    E razboi fratilor. Nu ca au venit tancurile la granita noastra, nu ca vin acum amenintari la Marea Neagra, e razboi de la inceput, nu din anii 60. E de la venirea lui Hristos. Desigur, demonul razboiului, intunecand mintile, au luptat pe diferite fronturi. Fiind razboaie rasiale, economice, dar in spatele lor tot duhul rautatii, care nu doreste pacea, care nu poate impune pax demonica politic corecta dupa voia lui peste tot.

    Fericiti facatorii de pace, ca aceea vor mosteni pamantul !

    Amin !

    Reply

  2. sdaniel
    iulie 14, 2015 @ 5:43 pm

    Articolul spune clar ca „războiul la care face referire întrebarea este unul global, asemenea celor două Războaie Mondiale din secolul XX.”
    Ori vorbind de un astfel de razboi, intrebarea nici nu mai merita pusa (nici nu prea exista in afara site-urilor ortodoxe), raspunsul este foarte clar: NU
    Razboaiele mondiale s-au terminat acum 70 de ani iar omenirea si-a invatat lectia. Razboaiele au devenit in prezent dispute economice, totul se calculeaza in bani, iar toti stim ca un razboi este extrem de costisitor si nu este dus decat daca iti recuperezi banii (gen implicarea occidentalilor in conflicte in tari bogate in resurse/petrol). Ori un razboi la nivel mondial reprezinta un dezastru total pentru finantistii, corporatistii, liderii din toata lumea.
    Probabil autorul articolului nu cunoaste istorie, pentru ca altfel o comparatie intre epoci i-ar spune sa se mai linisteasca cu previziunile apocaliptice; spre exemplu:
    [i]”În ciuda eforturilor susținute pentru a aduce pace socială, rasială, etnică, religioasă, economică etc. conflictele cresc – de la cele personale la cele între grupuri și stări sociale, state și civilizații.”[/i]
    Pai daca ne uitam la ura dintre rase (exemple gen nazism, appartheid, comunism, segregatie, colonialism) din trecut manifestata prin suprimarea/lichidarea fizica a adversarilor, observam ca azi sunt apa de ploaie manifestarile subtile xenofobe. Apoi ura dintre clasele sociale din trecut ducea la rascoale (ale taranilor, iobagilor, sclavilor) ce se terminau cu crime, genocid, razboi civil. Astazi astfel de clase sociale atat de asuprite au disparut, nici nu mai are rost sa mai discutam de ele.
    Nu stiu, societatea a devenit atat de diversa si de toleranta incat nu mai sunt posibile razboaie din astfel de motive.
    S-a ajuns aici, atat de departe exact cum spune si in articol [i]”fiecare poate să creadă ce vrea despre orice, iar singura obligație a oamenilor, a grupurilor sociale și a statelor este să nu afecteze libertate de a crede orice a altora.”[/i]
    Este cel mai bun lucru care se putea intampla, doar nu am ajuns sa impunem cuiva ce sa gandeasca.
    La fel si celelalte principii enuntate in articol, desi enuntate negativ acolo:
    [i]”cineva poate să creadă ce vrea și să facă ce vrea, dar să nu impună altora credința și voia proprii”[/i] – este ideal asa
    [i]”spațiul public este guvernat de regula de a nu atenta la libertatea celorlalți. „[/i] – nimic rau in asta

    Traim cea mai pacifista perioada din toate timpurile istoriei. Bineinteles, conflicte/razboaie inca mai exista, in special in zona Orientului Mijlociu.
    Nu va mai victimizati/lamentati degeaba: „cel mai persecutat grup religios din lume și, în general, cel mai persecutat grup de orice natură din lume este cel al creștinilor. Și nu va fi de mirare că, în particular, Biserica Ortodoxă”
    Persecutati au fost crestinii in Roma antica, sau in comunism, cum la fel au persecutat si ei pe altii in Evul Mediu. Au murit, au fost arestati, torturati pentru credinta lor, azi nu ni se intampla absolut nimic daca ne declaram crestini, pana la a fi persecutati este cale lunga.

    Reply

  3. Carol
    iulie 20, 2015 @ 10:09 am

    Daniel, e o parere a ta personala, dar nu prea are de a face cu realitatea.

    „Razboaiele au devenit in prezent dispute economice, totul se calculeaza in bani, iar toti stim ca un razboi este extrem de costisitor si nu este dus decat daca iti recuperezi banii (gen implicarea occidentalilor in conflicte in tari bogate in resurse/petrol) . „

    Apoi spui

    „Traim cea mai pacifista perioada din toate timpurile istoriei. Bineinteles, conflicte/razbo aie inca mai exista, in special in zona Orientului Mijlociu.”

    Pacifismul nu inseamna pace, asa cum islamismul nu inseamna islam.

    Razboaie s-au dat deja in curand in Balkani, la granita cu noi, iar Romania a dat drumul trupelor NATO sa treaca pe aici si avioanelor militare sa treaca prin spatiul aerian. Si noi am luat parte la acel razboi, asa cum luam parte in continuare, cu trupe NATO in Orient. Deci, implicatii avem si noi. Aproape anual vezi asa zis eroi ai armatei romane care mor in Iraq, Afganistan, etc.

    E razboi la granita cu noi, in Ukraina strabuna, in Transnistria se sta pe un butoi de pulbere. Ne-a ferit Dumnezeu…. NATO vad ca i-a luat pe rand, Iraq, Afganistan, Libia, Siria, urmeaza Iranul.

    Razboiul economic tot razboi este. Daca nu era economic era cu arma.

    Au incercat prin revolte sa slabeasca regimul Gadafi prin anarhisti si mercenari la fel ca-n Ukraina. La fel si-n Siria, cu protestatari care, cer caderea regimului Al Assad, un regim pasnic, avand in vedere cate credinte sunt pe acolo. In Iran vor la fel. Sauditii au parte de pace, ca au trecut de partea lor, si finanteaza retele teroriste prin sauditi, pentru a putea instaura teroarea, sa poata instaura trupe sa dea jos un regim ca al lui Al Assad, al lui Ahmedinejad ala din Iran.

    La ukrainieni, le e frica sa se confrunte direct si lor si rusilor, pentru ca ar declansa un mare razboi, care pe viitor se poate raspandi la scara mondiala…. si Marea Neagra va fi un punct strategic crucial, automat ne va implica si pe noi. Se dau razboaie de gherila, cu mercenari platiti de NATO si mercenari trimisi de Putin. Pentru ca Putin, a zis gata, pana aici. E prea mult, si cu Siria, si cu Iran, acum ati venit peste noi si-n Ukraina…

    Perioade de pace au fost mereu, mai ales cand un mare imperiu reusea sa se instaleze si sa-si aseze oamenii in posturi cheie. In anumite aprti ale imperiului, daca erau rascoale, trimiteau imediat trupe pacifiste, si cu sabia, reuseau sa faca pace. Dar o pace falsa.

    Perioadele de pace nu au tinut secole, alteori nici zeci de ani. Ele sunt doar momente de refacere, de repliere, premergatoare altor perioade de razboi. Exista pace mai grea ca razboiul, care ar prefera ridicarea sabiei, decat umilinta pacifismului impus de sabie sau de tancuri, apoi scopul principal, acapararea capitalului si subjugarea economica, dependenta de marea putere pacifista care s-a ridicat peste altele.

    Daca intr-o incapere, unde locuieste, sa zicem, 15 persoane, cu soti, copiii si bunici, tatal aduce 3 femei desfranate si petrece cu prietenii sai, apoi mai aduce cate o amanta,ori alte lucruri, iar nimeni nu zice nimic, ca sa mentina linistea si pacea, sa nu devina violent si agresiv, aia e o pace, un pacifism de netolerat, care implica conditii umilitoare.

    Despre statul social…. sa comparam posibilitatile de promovare si afisare profesionala ale unui tanar din provincie, care nu gaseste de lucru la el in oras, desi e masterand, doctorand, si spala masini…. sau despre un expert care la noi munceste pe rupte pentru 3-4 mii de lei pe luna, iar in Germania, Anglia ia de la 3-4 mii de euro in sus.

    Apoi, neamtul care vine sa cumpere coacaze de la noi, nu da la mult de 3 lei pe kg, altfel nu le cumpara si raman oamenii cu ele de se strica,… si cat chin e sa aduni o galeata dinaia de 10 km, printre munti, aplecat, si prin soare, si prin ploaie… si face 2-3 l de suc dintr-un kg de coacaze, iar la noi acel suc il gassesti facut de ei, cu 25-30 de lei l…. natural, bio, cu standardele europene, eco si nu mai stiu ce…. foarte mare dreptate sociala…. sa ne gandim la cati bani se dau pe armanent militar, anual, bani care acopereau mare parte din saracia din Africa, care putea acoperi foametea din multe aprti din Africa, unde se omoara intre ei pentru un strop de apa sau o bucata de paine…. sa vezi soldati americani cum isi bat joc de copiii africani sa le dea o sticla de apa…… ahhhh, cata dreptate sociala in politica asta pacifista, cat cinism…..

    Reply

  4. constantin1993
    iulie 21, 2015 @ 10:45 am

    Faptul ca avem razboaie in jurul nostru sau langa noi, dar nu la noi in tara, nu inseamna ca trebuie sa stam extrem de linistiti. Exista o vorba destul de veche: Si vis pacem, para bellum (Daca vrei pace, pregateste-te pentru razboi) sau altfel spus, pe timp de pace ne pregatim de razboi.

    Reply

  5. sdaniel
    iulie 21, 2015 @ 12:32 pm

    Buna ziua!
    Da, in mare parte ai dreptate.
    In Europa nu au mai fost conflicte de 60 de ani cu cele doua exceptii. Unul este legat de destramarea fostei Iugoslavii care s-a facut prin conflict, dar acolo situatia s-a reglat, rand pe rand fostele republici au devenit state independente, deja unele sunt in Uniunea Europeana, mai devreme sau mai tarziu toate vor ajunge acolo.
    In Ucraina intr-un an jumatate de razboi au murit 6500 de oameni, extrem de putin comparativ cu orice razboi vrei…parerea mea e ca in timp se va regla si acolo situatia.
    Iti dau dreptate in orice ai scris despre Orientul Mijlociu cu exceptia Iranului. Acolo legea e cam ca la noi, niciun presedinte nu poate avea mai mult de doua mandate, de aia ai gresit cand ai scris ca Ahmadinejad e presedintele Iranului, acum este altcineva. Nici nu poti ataca Iranul pe motiv ca vrei sa schimbi regimul deoarece se schimba singur la alegeri. Mai mult, deja s-a semnat un acord de ridicare a sanctiunilor asupra Iranului, deci chiar nu ai de ce sa raspandesti ideea unui viitor razboi asupra Iranului.
    Cu Siria, intr-adevar, mare ciudatenie sa declansezi un razboi asupra unei tari unde traiau in pace si crestini si kurzi, asirieni, arabi etc.

    Reply

  6. Carol
    iulie 21, 2015 @ 9:38 pm

    Buna seara !

    Sincer, ultimul articol despre Iran l-am citit acum un an, in revista Familia Ortodoxa, scris de un Siria, care spunea cauza atacarii Siriei si a pregatirii razboiului contra Iranului. De aceea, nu s-a mai zis nimic si s-au redus sanctiunile contra Iranului, ca nu mai e Ahmahedinejad. Oricum, rare cazuri in care serviciile secrete, mai ales in Orient sa nu puna un om tot al lor, ca si-n celelalte tari. Serviciile secrete moderne, decid si sprijina politica atat intern cat si extern, in orice tara din lume. Problema este influenta care au strainii asupra lor, si cat reusesc sa faca politica pentru tara lor, cat reusesc sa aduca pace, stabilitate, sa inlaturile abuzurile, sa intareasca libertatea proprietarilor, a intreprinzatorilor locali, nationali, sa vegheze asupra economiei nationale si a prosperitatii statului, pentru asi apara tara si de a putea face politica favorabila tarii lor. Dar, asta este ceva greu, care nu prea convine actualelor servicii, din cate se pare.

    Probabil ca Iran a facut anumite intelegeri si a mai cedat, a predat din armamente, a facut pact cu occidentul, ori a vorbit rusii pentru ei sa faca anumite concesii sa fie lasati in pace. LA nivel de prosperitate stau faorte bine, cu libertaeta de expresie, stau foarte prost, asta mai ales celor care merg sa spuna la politie pe unul de-al lor din familie, care zice ceva rau de presedinte, ca e alesul lui Allah, cum zic ei…. care lucru e mai grav decat regimul, care, putea fi fentat, daca oamenii aveau caracter… de exemplu Germania democrata, cu regim comunist, au fost cei mai putini tradatori si turnatori pe cap de locuitor, din Europa supusa de tancurile sovietelor, pentru ca nemtii nu s-au pretins la asa ceva. Deci, Iranul, are o economie nationala prospera, ceea ce nu convine altora. Acum cativa ani, stiu ca erau in razboi cu Israel, dar, prin interiorul Egiptului,vindeau petrol de miliarde evreilor….. urate sunt jocurile astea ale politicii….

    In Ukraina, cifrele mortilor sunt mult mai mari. Vladica Longhin, din Ukraina spune ca sunt zeci de mii, iar cifrele acestea nu apar la televizor. Am motive sa cred, pentru ca presa noastra a ocultat conflictele de acolo, au dat reportaje doar cu zonele atacate de rusi, au fost partinitori, au sustin cauza mercenarilor maidanezi,nici despre atrocitatile ukrainienilor si relele suferite de bukovinenii nostrii. Despre satul in care au fost ucisi soldatii din armata ukraineana care a refuzat sa impuste populatia civila, nu s-a scris nimic. Cifrele sunt mult mai mari. Imaginile arata cadavrel insirate pe sosea, copii ciopartiti de bombe,crime incredibil de mari. La fel cum se scrie prea putin despre copiii ucisi de bombele Israeliene, de femei nevinovate palestiniene ucise de atacurile armatei Israeliene…. oameni lipsiti de aprare,de orice drept la replica, de a se sti si parerea lor, si ororile la care sunt supusi si impinsi la razboi…..e jale multa in lume, prea putine se stiu, pentru ca la televizor, se da ori prea putin, ori e desantat adevarul, ori e partinitor cu unii prea mult si prea defavorabil altora !

    Numai bine !

    Doamne ajuta !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *