Skip to content

16 Comentarii

 1. Alexandru
  martie 18, 2010 @ 8:16 pm

  Cum spunea academicianul Pruteanu Gheorghe:”o fi o minunune si internetul ,dar tot mai minunata-i cartea”.
  Am incercat sa citesc carti on-line si n-am reusit.N-ai nici un spor si ochii obosesc mai repede(eh ca si cum te-ai uita la soare sau la un bec,asa-i si cu monitorul).
  CAt despre carti …sunt minunate.Din acestea n-am citit decat „Sfantul inchisorior”(pot spune ca daca o incepi nu te mai poti lasa pana nu o termini)
  Nadajduiesc cu ajutorul lui Dumnezeu sa le citesc si pe celelalte.
  Doamne ajuta!

  Reply

 2. Ana
  martie 19, 2010 @ 10:43 am

  Da, am citit si eu Sfantul Inchisorilor. Imi erau deja familiare unele lucruri din alte carti de-ale marturisitorilor din inchisorile comuniste, insa asa cum ai spus si tu Alexandru, cartea este minunata pentru suflet. Il simti pe sfantul Valeriu Gafencu aproape, aproape de tine, parca-i simti si respiratia blanda in suferinta lui.

  „Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei – Sfântul Siluan Athonitul” o carte care indeamna trupul si sufletul spre rugaciune.

  E o carte plina de iubire. O carte buna de daruit!

  Reply

 3. Mia
  martie 19, 2010 @ 3:14 pm

  „Cate un pic, pic, pic;
  Cate un strop,strop, strop…”

  Zicala romaneasca exemplificata in romanul „AUDIENTA LA UN DEMON MUT” de Savatie Bastovoi.

  Reply

 4. florinm
  martie 19, 2010 @ 4:05 pm

  Sunt destule de citit pe internet dar totul e superficial, nimic în adâncime, totul la suprafaţă
  Pacat de astfel de concluzii. Oare una ca aceasta vadeste SCOPUL IN FAPT si in drept, dar nerecunoscut la nivel constient, al acestui blog – credinta de suprafata, amagirea si inselarea acceptarii unei multumiri de sine care se simte din „aerul” multor articole? O fi DOAR o eroare de scriere, o refulare a orgoliului personal, sau chiar adevarul iesit din prisosul inimii (ca-n zicerea: „gura pacatosului adevar graieste”)? – asta e o tema de meditat, buna mai ales in post, cand cercetarea cugetului ar trebui sa fie mai intensa…
  Imi cer iertare daca pare „atac la persoana”, CHIAR NU ESTE. Toti suntem pacatosi, iar daca suntem frati, ne asumam calitatea asta.

  Reply

 5. paulica
  martie 20, 2010 @ 11:58 am

  ”Sfantul inchisorilor” si ”Intoarcerea la Hristos” sunt carti care ar trebui citite de fiecare crestin… aseara a fost o conferinta in Iasi, pe tema canonizarii sfintilor inchisorilor, tinuta de Danion Vasile si par. Hrisostom Manolescu si parintele invitat a adus o racla micuta cu sfinte moaste ale unui sfant (necunoscut) de la Aiud… la sfarsitul conferintei mergeam fiecare si ne rugam sfintelor moaste, erau uscate (le-am vazut), apoi am iesit sa cumpar o carte si dupa cateva minute a strigat cineva ”a izvorat mir!”, cand am intrat inapoi in sala era un miros destul de puternic de mir, toata lumea il simtea, oamenilor le dadusera lacrimile, am mai stat o data la rand, sa ma inchin iar (si sa vad inca o data cutiuta cu ramasitele) mare emotie te cuprinde cand vezi asa ceva, bucatica de craniu care cu vreo 10 minute in urma era uscata, acum era mai inchisa la culoare si se vedea o pata ca de ulei, dar mai consistent… cu adevarat a izvorat mir din acele Sfinte moaste…
  http://www.panteaclaudiu.ro/index.php/o-lume-in-imagini/sfinte-moaste.html aici puteti vedea poze

  Reply

 6. bianchina
  martie 20, 2010 @ 2:24 pm

  Florinm,
  Ai exprimat cu maxima fidelitate ceea ce gandesc si eu. O vreme am crezut ca poate “mi se pare” mie ca: “SCOPUL IN FAPT si in drept, dar nerecunoscut la nivel constient, al acestui blog – este credinta de suprafata, amagirea si inselarea acceptarii unei multumiri de sine care se simte din “aerul” multor articole”. Faptul ca si tu, care esti mai vechi pe acest site, iti pui o astfel de intrebare (retorica), tocmai imi confirma ca de fapt nu mi se pare ca aici se propovaduieste o “credinta de suprafata”, ci chiar asa stau lucrurile (si sunt convinsa ca nu numai noi am constatat acest lucru). Ca si tine, si eu spun ca acesta nu se vrea a fi un “atac la persoana”, ci doar o atentionare: atunci cand vezi ca cineva nu mai merge drept pe drum ci se indreapta cu oistea inspre gard, daca poti, il atentionezi. Daca omul ia seama la ce-i spui – bine, daca nu …, macar ai constiinta impacata ca ai facut ceea ce erai dator sa faci. (Bineinteles ca la aceasta faza s-ar putea gasi multi carcotasi – si sunt destui pe aici – care sa sara ca arsi ca “vai!” aceasta atentionare ar fi de fapt o judecata la adresa aproapelui. Eu zic insa ca, cel care atentioneaza in astfel de cazuri, o face doar pentru ca-i pasa de soarta aproapelui si nu ca sa-l judece (ar putea la fel de bine sa-si vada de drumul sau si sa-l lase pe cel neatent sa intre cu oistea in gard). Sper sa se inteleaga mesajul, desi, am constatat ca aproape intotdeauna fiecare intelege ce vrea, si foarte rar ce trebuie).
  Domnul sa ne miluiasca pe toti!

  Reply

 7. Saurian
  martie 20, 2010 @ 3:14 pm

  Despre problema asta cu ce e pe Internet e mult de discutat. Eu unul tind să fiu şi mai aspru în chestia asta în sensul că eu consider că momentan e mult, mult prea multă informaţie teologică. Înainte oamenii citeau de exemplu un cuvânt ( sau o scriere dintr-o Filocalie ) ce încercau să-l trăiască zeci de ani şi într-un târziu cu greu reuşeau să trăiască acel cuvânt. Noi acum citim toate Filocaliile, toate Patericele, toţi marii sfinţi şi ajungem nişte ultra-ortodocşi care nu avem măsura Sfinţilor Părinţi dar care totuşi ne grăbim să ne dăm cu părerea în toate problemele teologice. Am mai spus eu asta în mai multe locuri. Când a fost iconoclasmul era povestirea despre icoana Maica DOmnului „Portăriţa”. Văduva respectivă nu avea bloguri, nu avea în cap n-citate din Sfinţii Părinţi, nu se apuca să facă pe respectivul episcop mason, pe alălalt eretic şi pe celălalt nu ştiu cum din cauză că a spus anumite cuvinte ce puteau fi interpretate destul de urât. Totuşi văduva a ştiat clar când au venit soldaţii romani să arunce icoana în mare şi să nu o lase în mâinile lor. Toţi bloggerii ultra-ortodocşi se grăbesc să arate cazurile de oameni simpli care au apărat credinţa pentru a se justifica ei cu critica adusă episcopilor. Dar ei uită că respectivii oameni erau simpli ( nu aveau atâtea cunoştinţe ce de cele mai multe ori aduc multă mândrie şi asta mai ales atunci când le dobândim din cărţi şi nu din trăire proprie ) şi erau cu sufletul mult mai fin şi mai sfânt decât mulţi din noi care poate le-am găsi şi lor că propovăduiesc erezii. Îmi pare rău că spun asta în Postul Mare dar mă doare când văd pe unii cum îi iau la pumni pe oameni foarte ortodocşi cum ar fi IPS. Serafim Joantă sau păr. Constantin Necula cu apelativul de ecumenişti şi masoni. Spunea foarte clar păr. Constantin Necula în legătură cu atât de criticate studii în vest şi anume că ele sunt periculoase pentru cei care habar n-au cu ce se mănâncă Ortodoxia dar ştiu o limbă străină şi fac teologie în Apus. Şi în România din păcate sunt mulţi astfel de oameni. Totuşi din cauza acestor oameni unii fanatici se grăbesc să dea şi în cei care sunt bine pregătiţi în aşa ceva fără să gândească puţin ce spune respectivul om.

  Reply

 8. bianchina
  martie 20, 2010 @ 8:45 pm

  Saurian,
  Dupa cum spuneam – ce-am zis eu si ce-ai inteles tu …
  In primul rand ca nu l-am ales pe Florinm sa fie de acord cu mine, ci eu am fost de acord cu el, pentru ca a exprimat ceva ce am constatat si eu de la o vreme. Ce este intre el si admin nu ma priveste pe mine.
  In al doilea rand, acest site are pretentia ca vorbeste despre Ortodoxie. Or, tocmai ca prin ceea ce se scrie si se promoveaza pe aici nu prea simt duhul ortodox, sau hai sa zic ca simt un duh ortodox alterat (de alte credinte, de pareri personale etc…). De aici si atentionarea mea care consuneaza cu ce a zis Florinm. Si repet, daca se intelege – bine, daca nu – asta e. Cred ca ar fi bine sa ne oprim aici, pentru ca pe mine nu ma intereseaza o polemica in acest sens. Oricum, s-ar putea sa-ti urmez sfatul si sa nu mai vin pe aici. Mantuire va doresc!

  Reply

 9. Saurian
  martie 20, 2010 @ 10:35 pm

  M-am exprimat eu greşit. Ceea ce vreau să spun e că nu pot fi sigur de imparţialitatea lui florinm pentru motivul spus mai sus. Acum înţeleg că pe tine te deranjează anumite lucruri ce se spun aici ( eu unul mă bucur că pe site-ul ăsta pot să spun unele lucruri ce ar fi imediat cenzurate şi banate de apologeticum şi alţii ca ei ) deşi din moment ce oamenii care au exprimat clar nişte erezii după câte vezi nu prea mai postează ( probabil din cauză că a avut grijă de asta admin ). Dacă tu nu vezi în acelaşi fel Ortodoxia în care o vedem noi n-ai ce să faci. Site-ul acesta mi se pare că e printre puţinele care nu cade nici în extrema ultra-ortodoxă gen apologeticum nici în extrem ultra-ecumenistă gen lacasuriortodoxe. Îmi pare rău dar aici singura problemă e diferenţa de opinii nu calitatea site-ului. Dacă nu e vorba doar de diferenţe de opinii atunci aş spune că momentan nici un site nu e bun de ceva precum multe lucruri ortodoxe sunt cam exagerate ( vezi ce am postat mai sus ). Maica DOmnului cu tine!
  @admin: dacă ştergi ce ţi-am cerut mai sus atunci şterge te rog şi mesajul acesta https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/03/va-recomand-cateva-carti/#comment-15281

  Reply

 10. Ana
  martie 21, 2010 @ 2:41 pm

  http://www.orthodoxtube.com/view-video/513/razvan-codrescu-despre-literatura-inchisorilor.html

  O emisiune incare se vorbeste despre carti importante pentru noi: Ioan Ianolide – Intoarecre la Hristos; Sfantul Inchisorilor (Valeriu Gafencu).

  Post cu pace in suflet

  Reply

 11. florinm
  martie 21, 2010 @ 11:27 pm

  Dragul meu Saurian,
  Din pctul meu de vedere, intre mine si admin nu e nimic.

  Singurul motiv pt care am scris comentariul de mai sus este GRIJA DE FRATI (apropos de indoiala ta asupra impartialitatii mele).

  Doamne ajuta!

  Reply

 12. Ana
  martie 22, 2010 @ 9:00 am

  Virgil Maxim – Imn pentru crucea purtata.

  Un tanar care vrea sa duca o viata echilibrata, in disciplina, organizare si cu credinta in Hristos, gaseste in cartea asta un ajutor puternic!

  Reply

 13. Saurian
  martie 22, 2010 @ 9:08 am

  Hai să urmez exemplul Anei:
  „Ne vorbeşte Părintele Porfirie” – o carte care te înalţă la Cer şi îţi dăruieşte Bucuria vieţii în Hristos

  Reply

 14. ioanaM
  martie 22, 2010 @ 11:57 am

  aprob pozitiv, Saurian! ++++++++++++++
  ca de altfel toate cartile Parintelui Porfirie Kavsokalivitul.
  pt post e buna si „Spovedania-calea invierii sufletesti” -Arhim.Nectarie Antonopoulos

  Reply

 15. lumina
  martie 22, 2010 @ 2:07 pm

  cum ma numesc

  Reply

 16. ionutz
  martie 22, 2010 @ 3:23 pm

  interesant!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *