Skip to content

12 Comentarii

 1. roxi
  mai 6, 2010 @ 10:29 am

  Interesanta abordare,de natura filozofica! Dar de ce trebuie sa argumentam noi ceva in fata unui ateu? Cu ce ne este el superior noua,ca sa ceara o explicatie? Si, pana la urma, cine sunt eu sa-l fac sa inteleaga? Daca El nu reuseste, atunci nimic n-o va face.
  Eu cred ca exemplul personal este cel care schimba mentalitati! Exista un peronaj, Wurmbrand, pe care, daca il vezi, iti dai seama ca s-a intalnit cu EL. Nu ai nevoie de mai mult, pur si simplu nu intelegi cum cineva cu o viata cel putin grea,poate fi un izvor de bunatate, bucurie, etc.

  Reply

 2. admin
  mai 6, 2010 @ 10:45 am

  Roxi, trebuie sa argumentam, desigur! Este de datoria noastra sa facem acest lucru. Altfel ce facem? Asteptam sa strige pietrele ca viata nu este o intamplare?
  Ai dreptate, exemplul personal este cel care schimba mentalitati, dar pana a ajunge acolo, mai este si lupta cuvantului pentru adevar.
  Pe langa Wurmbrand mai exista si sfintii inchisorilor: Valeriu Gafencu, Costeche Oprisan, pr. Ghe. Calciu, pr. Daniil Sandu Tudor si multi multi altii care au luptat impotriva ateismului comunist atat prin cuvant cat si prin fapta. Sa le urmam exemplul.

  Reply

 3. Mircea
  mai 6, 2010 @ 11:11 am

  Delicios articol! Citind comenturile pe seama articolului ma gandeam la urmatoarele: Vedeti voi dragilor, Dumnezeu mai presus de minte fiind, cunoaste incurcaturile mintii noastre si atunci pune cuvand de zidire in gurile oamenilor ca sa-l poata urca pe fiecare dintre noi de acolo de unde este (ca perceptie, ca dragoste, ca virtute). Un ateu are nevoie si de exemplul practic dar si de cuvant care sa-i deschida ochii. Totul este ca in adancul inimii lui sa aibe acea cautare dupa Adevar. Sa nu fie doar unul care vrea sa convinga pe altii de „adevarul” lui, ci sa fie unul care vrea singurul Adevar si deci sa se lase convins de Acesta atunci cand i se va revela in inima. E minunata taina conlucrarii omului cu Dumnezeu. Dar sa nu credem ca Dumnezeu nu poate sa lumineze pe om. Singura Lui „neputinta” este ca fiind Dragoste, nu constrange pe nimeni sa vina la El. De aceea poate fi iubit, caci nici nu cauta altceva si nu asteapta de la om, decat iubirea curata. Iubirea curata dintre om si om, dintre om si El. Marturie ne stau Sfintii, care au inteles lucrul acesta si prin faptele lor ne dau marturie.
  Hristos a inviat! Sa ne curatim simtirile…

  Reply

 4. marius
  mai 6, 2010 @ 2:00 pm

  Consider ca exemplul propriu nu mai este atat de concludent pentru ei. Vad un om induhovnicit, vorbesc cu el, si dupa ce pleaca vad 10 care fac contrariul… Asa ca o abordare logica este cea care poate sa schimbe mentalitati in zilele noastre! Imi aduc aminte de cuvantul unui parinte care zicea: diavolul te lasa sa pui fasolea la fiert, sa mesteci in ea, sa-i pui tot ce trebuie pentru a fi o mancare buna si apoi scuipa in ea. Lumea este intr-o continua evolutie a mintii, tot ce s-a realizat de-a lungul secolelor s-a realizat pe baza evolutiei mintii, dar acum evolutia a ajuns involutie, caci se sustin neadevaruri, care pot fi demontat logic.
  „Toata lumea se plange ca nu are memorie,dar nimeni nu se vaita ca nu are logica.(La Rochefoucault)”

  Reply

 5. omp
  mai 6, 2010 @ 2:57 pm

  „Concluzia logica: materia nu poate fi creata din nimic”

  Din perspectiva crestin-ortodoxa, lumea a fost creata din NIMIC, doar prin puterea Logosului divin…

  credinta e supra-logica…ca si minunile…
  Mantuitorul si sfintii au reusit, prin cuvant si fapta, sa schimbe destule mentalitati…

  pentru atei e nevoie de multa rugaciune din partea celorlalti, astfel incat DUMNEZEU sa reverse din nou credinta in inimile lor ranite de exemplele „contrarii”…

  Reply

 6. admin
  mai 6, 2010 @ 3:08 pm

  Multumim pentru clarificare Omp. Am introdus adaugirea ca materia nu poate fi creata din nimic fara o interventie supra-naturala (sa fie pe intelesul ateilor) 🙂

  Reply

 7. Nelu
  mai 8, 2010 @ 12:13 am

  Foarte bun articolul . Oricat va incerca omul sa ii tulbere pe semenii lui , oricata dezinformare va fi , oricate de multe documentare false despre Dumnezeu vor arata publicului ei nu vor reusi sa darame Biserica .
  Caci zice Hristos : Tu esti Petru si pe aceasta Piatra voi zidi biserica mea , sa nu intelegem ca Mantuitorul zideste Biserica pe Sfantul Apostol Petru ci pe El Insusi caci Piatra este Hristos (explicatie data de IPS Iustinian Chira intr-o predica ) .

  Reply

 8. niky
  mai 9, 2010 @ 2:28 pm

  Noi vrem sa-L intelegem sau mai bine spus unii vor sa-L inteleaga pe Dumnezeu prin intelepciunea fireasca ceea ce este imposibil deoarece mintea noastra nu este curata desavirsita.
  Atunci insa cind are loc atingerea lui Dumnezeu de mintea omului intelepciunea Dumnezeiasca poate lamuri orsice lucru care pina nu de mult ni-e era de neinteles .
  Oamenii sunt orbiti de cel rau cauta raspunsuri in stiiinta o viata intreaga amaginduse cu descoperiri care le arata cum functioneaza anumite lucruri dar nu gasesc niciodata raspunsul la cine sau din ce cauza functioneza asa .
  Cei credinciosi vor intelege totdeauna caci toate lucrurile Ii sunt supuse si sunt in fiinta din pricina Cuvintului lui Dumnezeu.
  Daca si ateii ar intelege ca exista aceasta forta in Univers de care toate lucrurile asculta si sunt supuse Acestui Creator si ca intr-adevar El are puterea sa faca si sa dea forma de materie sau duh dupa voia Lui , sa faca fiinte pe care oameni sa nu le poata vedea si sa stabileasca reguli cind cineva poate sa vada un duh sau nu ,sau ca are puterea sa supuna intreg universul si tot ce exista unor reguli El insusi nefiind supus acestor reguli, nu ar mai fi o problema de a intelege creatia.
  O adincul intelepciunii Lui Dumnezeu cine putea sa-L sfatuiasca cind insasi Intelepciunea I-Au fost Sfetsnic!

  Reply

 9. Veronica
  mai 9, 2010 @ 8:12 pm

  „Slava Tie Dumnezeul nostru, Slava Tie!”
  N-avem noi zile destule in viata, ca sa fie indeajuns , sa te slavim pe Tine Doamne. Iti multumim ca esti cu noi, in veci!

  Reply

 10. Sebastian
  februarie 17, 2011 @ 7:36 pm

  Trebuie sa gandim logic atunci cand explicam existenta si motivul aparitiei universului. Mai toti oamenii de stiinta sunt de acord ca tot universul are un inceput, o scanteie din care a provenit toata materia si legile care o guverneaza, legi ce se pare ca sunt foarte bine stabilite, in special cea a gravitatiei(nu afirm ca teoria Bing-bang este adevarata deoarece si aceasta teorie are lipsurile si erorile ei).

  Dar nu asta este problema, ceea ce trebuie noi oamenii sa ne intrebam este daca inainte de bing bang, punctul zero sau oricum s-ar numi acel moment exista ceva.

  Aceasta este intrebarea pe care trebuie sa si-o puna serios toti oamenii de stiinta. Exista ceva inainte de Bing-bang?

  Stephen Hawking, un mare maestru savant al domeniului fizici si cosmologiei si-a dat cu parerea si a formulat teoria comform careia materia este supusa unui fel de ciclu etern, damnata pentru totdeauna sa se extinda si apoi sa se contracte inapoi intr-un punct singular din cauza propriei gravitatii, si ca materia a putut sa apara in existenta din nimic din cauza gravitatiei. Binenteles ca aceasta teorie este formata mai mult pe propiile lui filozofii, decat pe date stiintifice bine stabilite. Recunosc ca aceasta teoriie a lui Hawking m-a dezamagit oarecum, eu considerand ca dumnealui nu se tine de povesti si speculatii ci face stiinta adevarata. El totusi a recunoscut ca in lipsa datelor parerea lui poate fi nefondata, macar a avut bunul simt.

  Cum este posibil ca ceva atat de haotic si cateodata imperfect ca materia sa fie vesnica, sa existe doar de dragul de a exista. Ideia lui Hawking este punctul culminant al gandirii ateiste, in care motivul, puterea, maretia si persoana lui Dumnezeu sunt complet scoase din ecuatie.

  Oamenii de stiinta efectiv baga totul sub covor si ta-da!!!!au rezolvat problema….

  Daca nu exista nimic inainte de materie si de legea gravitatiei care o tine sub stapanire, cum se poate dintr-o data sa apara ceva? Oamenii de stiinta imi spun cu chipuri senine ca din nimic apare ceva doar pentru ca poate aparea?!!!?!?!!?!?

  Asta se aseamana mai mult cu vraji din seria Harry Potter decat teorii stiintifice. Ex: Avem un desert complet pustiu si dintrodata in mijlocul acelui desert are loc un trasnet neexistand nori pe cer si apare o casa, timpul trece casa se mareste, se zugraveste, capata instalatie electrica, canalizare si toate cele necesare unei case din noroc chior sau nimic….apoi apar si bietii oameni in interiorul casei buimaciti cum de au ajuns acolo.

  Cam asta vor sa ne convinga oamenii de stiinta!

  Am stat ieri pe ganduri un pic si am constatat urmatorul lucru: Oare nu este mai logic sa spunem ca in ecuatia existentei universului exista o constanta perfecta, eterna, neschimbatoare si nesupusa unor legi, un termen care detine el totul si care nu este atat de haotic si de imperfect ca materia (imperfectiunea materiei fiind ceva recunoscut si de Hawiking); pentru ca fratilor, oricat de mult ar dori oamenii de stiinta ca din inexistenta sa apara existenta doar de dragul de a fi, fara nici un scop sau un autor este imposibil. Cand nu exista nimic asa ramane….NIMIC!

  Nimicul naste nimic, universul este plin de lucruri incredibile care ar da peste cap ratiunea noastra, dar contine si lucruri perfect rationale SA NU EXAGERAM!

  Perfectiunea, intelepciunea, atotputernicia si eternitatea lui Dumnezeu VS imperfectiunea, haosul, instabilitatea si impredictibilitatea materiei

  Ce va sopteste constiinta?

  Reply

 11. Radu
  februarie 18, 2011 @ 10:53 am

  frumos Sebastiane!
  Apropo daca luam de buna teoria big bang ului.Ar trebui sa credem ca dintr-un punct infinit de mic si infinit de fierbinte s-a nascut materia.Ok mi se pare plauzibil deoarece energia se transforma in materie si materia in energie.DAR.Vine intrebarea!!!!!!!! CUM A AJUNS ACEL PUNCT INFINIT DE MIC LA O TEMPERATURA INFINIT DE MARE? S-a auto incalzit??? S-a pus pe aragaz?? A existat foc inainte ca sa il incinga???? Si daca spatiul nu exista inainte de big bang atunci unde se afla acel punct??!?!? IN NESPATIU?!? Care e sursa acelei energii care a incalzit punctul respectiv la temperatura infinita??? Si daca universul e in continua racire plecand de la acel punct fierbinte oare era el mai fierbinte inainte de a exploda?!?

  Reply

 12. Radu
  februarie 18, 2011 @ 10:56 am

  Apropo dragi frati si surori. Va dau o veste trista si bucuroasa in acelasi timp.
  NU EXISTA TIMP!!!!!!!!!!!!!!! Lumea a creat timpul doar ca sa se raporteze la miscarea lucrurilor dar nu exista timp.Exista doar eternitate. Ce intelegeti voi prin timp? Exista doar miscare!!!! Noi ne raportam la miscare si deaceea am creat aceasta "caracteristica" . Vedeti cum omul creaza ceva care nu exista?!?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *