Skip to content

9 Comentarii

  1. florinm
    ianuarie 26, 2009 @ 10:15 pm

    O carte extraordinara „despre vise si vedenii” a parintelui Cleopa. Acolo sunt explicate mai pe larg, mai pe inteles, multe, multe lucruri…

    Reply

  2. Claudiu
    ianuarie 26, 2009 @ 11:32 pm

    Multumesc, nu stiam …

    Reply

  3. Adriana
    iulie 30, 2009 @ 1:38 am

    Florin,

    Stii unde pot sa gasesc in format electronic cartea de care vorbesti?
    Multumesc mult!

    Reply

  4. carla
    iulie 30, 2009 @ 8:22 am

    Reply

  5. florinm
    iulie 30, 2009 @ 8:53 am

    Adriana, cartea intreaga cred ca o gasesti pe scribd. Pe sfaturiortodoxe sun niste fragmente, din „Ne vorbeste Pr. Cleopa”
    Insa e cu totul altceva daca o cumperi. Caut-o in librariile online.

    Reply

  6. Laura-optimista
    mai 15, 2010 @ 7:31 pm

    Din Sfânta Scriptură, reiese clar ce atitudine trebuie să avem faţă de vise: „Precum este cel ce aleargă după vânt şi încearcă să prindă umbra sa, tot astfel e şi omul, care crede în vise”.
    Chiar astăzi, am citit în ziarul Lumina un articol, intitulat „Credinţa în vise ne îndepărtează de Dumnezeu şi de realitate”, în care se afirma că, potrivit Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, visele pot fi împărţite în trei categorii, în funcţie de provenienţa lor: vise dumnezeieşti, fireşti şi demonice.
    De aceea, pentru a nu fi amăgiţi, cred că este mai bine să ne încredem în Domnul nostru Iisus Hristos în mod statornic şi necondiţionat, fără a lua aminte la închipurile subconştientului nostru, care ne întristează, sau ne înveselesc în vremea somnului.
    Eu, în general, am vise comice… 🙂 Visez situaţii, cuvinte şi persoane, care mă amuză şi mă trezesc foarte surprinsă de faptul că experienţele mele din timpul zilei se amestecă şi se combină în moduri cu totul neaşteptate.
    Multă bucurie şi nădejde!
    Hristos cu noi şi nimeni împotriva noastră!

    Reply

  7. Silvia
    mai 16, 2010 @ 11:04 am

    Vreau sa cred ca acest articol a fost scris pentru o anumite categorie de oameni: fie pentru calugari (sau cei care tind pe aceasta cale) fie pentru cei care in fiecare dimineata incearca sa traga concluzii obsesive fata de visele avute.
    Eu, de fel, visez in fiecare noapte. Nu cred in toate visele, insa multe mi-au anticipat anumite evenimente(nu zic „prezis” pentru ca nu a fost asa).
    Totodata mi se intampla sa visez lucruri care imi ofera un confort sufletesc foarte mare chiar cand nu ma astept (mi s-a intamplat chiar in sesiunea trecuta de examene ceva similar, am visat ca eram in apa marii cu niste colegi si m-am trezit foarte relaxata).
    As spune mai multe, dar ma opresc doar la faptul ca, in general, la mine in familie, cand fratele meu pateste ceva rau, mama mea are niste vise tulburatoare (ea de obicei nu viseaza noaptea). La mine se intampla cam la fel cu tatal meu.
    Nu vreau sa sugerez nimanui sa creda in vise, pentru ca multe sunt inselatoare, insa nu cred ca e bine sa fim extremisti…

    Reply

  8. Silvia
    mai 16, 2010 @ 11:07 am

    si as mai avea o nelamurire fata de aceasta fraza: „Demonii, care au cale libera spre sufletele noastre in vremea cat suntem treji, au cale libera spre ele si atunci cand dormim.” … din cate stiu eu, demonii nu au acces la sufletul omului. parca chiar in cazul lui Iov i-a spus Dumenzeu lui Satana „de sufletul lui sa nu te atinigi”…
    Daca ma insel, sa ma lamureasca cineva cat de cat avizat

    Reply

  9. Laura-optimista
    decembrie 11, 2010 @ 5:16 pm

    Silviu,
    În primul rând, pentru a putea avea o discuţie eficientă, te rog să-ţi precizezi apartenenţa religioasă. Mai exact, nu mă preocupă religia ta din acte(şi ateii sunt, în general, botezaţi), ci convingerile tale, pentru că, dacă eşti al lui Hristos, îmi va fi foarte uşor să-ţi explic perspectiva ortodoxă asupra viselor şi a oniromanţiei, iar tu vei accepta învăţătura revelată a Bisericii. Dacă nu eşti creştin, va fi necesar ca mai întâi să-L primeşti pe Hristos Domnul în viaţa ta, pentru a putea accepta faptul că voia Sa, chiar dacă de cele mai multe ori depăşeşte capacitatea de înţelegere a raţiunii noastre, este, în orice situaţie, spre binele nostru, Iisus fiind Binele şi Adevărul absolut.
    În nădejdea că împărtăşeşti convingerile noastre ortodoxe, îţi voi spune că oniromanţia este incompatibilă cu învăţătura Bisericii, deoarece face parte dintre diferitele ramuri ale ocultismului şi nu are nicio legătură cu adevărul revelat de către Domnul Hristos. Potrivit ştiinţei, visul este doar o manifestare a subconştientului nostru în vremea somnului, care este necesară(Dumnezeu a creat şi visele, desigur), dar nu ne poate pune în legătură cu o altă lume, ci este alcătuită din combinarea informaţiilor, pe care le-am acumulat în subconştient. Cred că n-am dat definiţia exactă din psihologie, dar aceasta este ideea. În acest sens, Sfinţii Părinţi, cu sute de ani înainte de întemeierea psihologiei moderne, au definit visul drept "o mişcare a sufletului în vremea nemişcării trupului"(Sfântul Ioan Scărarul). Nu putem şi nici nu ni se cere să ne abţinem de a visa în timpul somnului… nu suntem habotnici, ci credincioşi(este o mare diferenţă între credinţa autentică şi habotnicie, cele două stări existenţiale fiind chiar opuse una alteia), dar suntem opriţi de a face prevestiri pe baza viselor. Majoritatea viselor provin, aşa cum ne învaţă ştiinţa, din subconştientul nostru şi foarte rar, în cazuri cu totul excepţionale, Dumnezeu ne poate revela voia Sa prin vise. Totuşi, chiar şi în această din urmă situaţie, pentru a nu fi amăgiţi, datoria noastră ar fi aceea de a nu ne încrede în vise, de a nu le lua în considerare, pentru că, dacă sunt de la Dumnezeu, El va şti exact motivul pentru care nu le-am acceptat şi ne va descoperi mesajul Său în alt mod.
    Nicio practică esoterică nu este de la Dumnezeu, nu are legătură cu sfânta noastră credinţă în Hristos. Anul trecut, cineva mi-a relatat despre un documentar de la postul de televiziune Discovery(care, în general, nu prea promovează credinţa creştină), în care era prezentat un caz cutremurător al unui nefericit, care practica ocultismul. După mai mult timp de rătăcire, nefericitul s-a îmbolnăvit psihic şi, fiind sfătuit să spună o rugăciune, a acceptat, dar i-a fost imposibil să rostească numele Domnului Iisus Hristos. Îţi dai seama? Îţi dai seama ce tragic este faptul de a nu te putea adresa Iubitului nostru Mântuitor şi Dumnezeu? Nu sunt legende aiuristice şi băbeşti, ci cazuri semnalate de către oameni de ştiinţă. De aceea, să ne ajute Dumnezeu pe toţi să ne încredem doar în El şi să ne rugăm pentru cei căzuţi în credinţe false şi periculoase, pentru ca şi ei să se întoarcă la Adevăr, adică la Hristos. Menţionez faptul că mediumul, al cărui caz a fost prezentat în acel documentar de pe Discovery, a reuşit, în cele din urmă, să se întoarcă la Dumnezeu, căci la Domnul nimic nu este cu neputinţă, nici chiar recuperarea sufletelor pierdute.
    Doamne ajută!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *