Skip to content

17 Comentarii

 1. omp
  iulie 5, 2010 @ 11:29 am

  Si totusi, DUMNEZEU are caile Sale de a lucra si cu ateii… Unii ajunga sa ceara a fi spovediti si impartasiti, chiar pe patul de moarte… probabil ca abia atunci (in al 12 spre al 13-lea ceas !!!)- incep sa „vada” si ei „norii” spre care vulturul-suflet se indreapta, lasand cocosul-trup sa se intoarca in tarana…

  Reply

 2. viorel
  iulie 7, 2010 @ 8:58 pm

  Ciudata perceptie asupra ateilor. Si in acelasi timp total gresita.
  Ia sa ne gandim putin: sunt atatea biserici, atatea carti bisericesti, atatea bloguri si site-uri „intru credinta”, ca sa ma exprim pe intelesul vostru 🙂
  Peste tot unde te uiti in jur, care mai de care vrea sa-ti bage in cap credinta (indiferent de religie).
  Cati atei cunoasteti care vor sa convinga lumea de NE-existenta lui Dumnezeu? Cate site-uri ati gasit voi in care sa se propovaduiasca NE-credinta? Stiti voi constructii mari si scumpe in care lumea sa se stranga in fiecare saptamana sa discute despre inutilitatea credintei voastre?
  Indemne de genul „revino cu capul pe pamant” apar eventual cand incercati voi sa va bagati in viata omului, sa-l convingeti de adevarul suprem pe care voi il detineti. Desigur, voi si celelalte 15400 de religii de pe pamant, fiecare cu adevarul lui.
  E o limitare sa crezi ca ateii nu sunt credinciosi din nestiinta sau din ignoranta. Eu spre exemplu am citit Biblia si am ascultat o gramada de predici, deci sunt ateu in cunostinta de cauza.
  Pur si simplu oamenii au perceptii diferite asupra lumii. Despre asta scrieti in penultimul paragraf, si culmea, tocmai asta nu intelegeti.
  PS: impartirea intre vulturi si cocosi ati facut-o voi, ca daca intrebi un ateu, s-ar putea sa zica invers.

  Reply

 3. niky
  iulie 7, 2010 @ 9:31 pm

  Cuvintul Lui Dumnezeu este Adevar
  @ Viorel
  Daca zici ca ai citit Biblia este bine . Trebuie sa stii insa ca Cuvintul Lui Dumnezeu nu se intoarce inapoi la El fara rod .Prin aceasta recunoastem caci este Adevarat deoarece omul nu poate ramine nepasator la auzirea Cuvintului. Deci rodul poate sa fie osinda vesnica sau viata vesnica . Din sufletul meu iti doresc Viata si bucurie vesnica. Doamne ajuta

  Reply

 4. Dan
  iulie 7, 2010 @ 9:41 pm

  Salutare Viorel.
  Cam multe de-alde „voi”, „voi” care confirma faptul ca ateii simt ca oamenii credinciosi desi traiesc in lume, totusi sunt din alta lume. Si credinciosul este om, si ateul este om, dar fiecare se raporteaza diferit fata de lume si viata, si aceasta in deplina libertate si cunostinta de cauza. De aici apar toate diferentele.
  Argumentul „peste tot unde te uiti in jur, care mai de care vrea sa-ti bage in cap credinta” nu prea tine de vreme ce ai intrat de buna-voie si nesilit de nimeni pe acest site.
  Apoi sunt destui atei care vor sa convinga lumea de ne-existenta lui Dumnezeu, si mai mult decat atat, batjocoresc credinta oamenilor. Exemple de astfel de site-uri nu dam pentru ca nu vrem sa facem reclama negativa, si sunt aproape sigur ca stii si tu astfel de siteuri.
  Credinta degeaba s-ar baga in capul cuiva daca nu o primeste omul liber-voit in inima. Nu cred ca a facut nimeni siluire de libertate ateilor, asa cum au facut ateii comunisti siluire crestinilor-ortodocsi din Republica Socialista Romania si URSS. Poate ti-a scapat din vedere fenomenul Pitesti cand ai spus ca se baga credinta cu de-a sila. Daca vorbesti de credinta in ateism atunci da, credinta s-a bagat in cap cu de-a sila. Dar daca vorbesti de credinta in Dumnezeu te rog sa nu pui pe seama ortodoxiei, totalitarismele inchizitiei catolice.
  Oricum, nu vreau sa spun ca toti ateii sunt rai, asa cum nici toti credinciosii nu-s buni, dar am vrut sa arat cine a furat libertatea umana cu adevarat: pacatul (pornit din neascultara de Dumnezeu)
  Apoi te rog sa nu faci confuzie intre dreapta-credinta si secte. Sectele exista pentru ca exista si multa necredinta, rea vointa, si mai ales mandrie cu toptanul.
  Ai spus ca „E o limitare sa crezi ca ateii nu sunt credinciosi din nestiinta sau din ignoranta”, dar cred cu tarie ca ateii (carora li s-a vestit credinta) sunt asa din libera vointa (vointa care la randul ei este influientata de alte cauze „interne” dintre care iubirea pacatului desfranarii este cea mai intalnita).
  Credinta in Dumnezeu, este tot un act de alegere libera ca si ateismul.
  Un adevar al lucrurilor, obiectiv si universal sper ca esti de acord ca exista, asa ca fii sincer in cautarile tale si vei vedea ca lucrurile se pot schimba dramatic.
  Un aspect foarte important pe care il neglijeaza ateii este faptul ca multi atei (inversunati) au devenit credinciosi convinsi. Iata o schimbare radicala in mintea si inima omului, care sfideaza autosuficienta materialismului.
  Ai spus ca ai citit Biblia si ai ascultat o gramada de predici, dar ai incercat sa faci ceva din ce scrie acolo sa faci? Si mai ales, sper ca ai citit si pilda Semanatorului. Pilda aceasta spune atat de multe despre toti oamenii…fie ei credinciosi sau mai putini credinciosi, buni sau mai putin buni.

  Reply

 5. omp
  iulie 8, 2010 @ 7:37 am

  mini-chestionar facultativ
  Viorel,

  Cer mii de scuze pentru urmatoarele intrebari, dar as vrea – daca se poate – sa inteleg cauzalitatea perceptiei tale diferite asupra lumii…

  1. Ce sens are – pentru tine – notiunea de a crede ? De pilda, tu – ca un ateu deosebit (care ai citit Biblia !) – poti afirma ca exista ceva sau cineva pe lumea asta in care sa crezi ?
  2. Extrapoland la notiunea de incredere: este cineva pe lumea asta in care ai incredere ? Adica stii ca te poti baza oricand pe acea persoana ?…
  3. Daca exista, acea persoana e tot atee ? Daca nu este atee, cum de nu-i imbratisezi convingerile ?
  4. Cand erai mic, tii minte, erai tot ateu ? A existat vreun moment de „trecere” la ateism sau asa te-ai simtit de mic ? A existat – din contra – vreun moment din viata ta in care n-ai fost ateu ?
  5. Ce motiv te-a determinat sa citesti Biblia ? Dar sa asculti „o gramada” de predici ? Le-ai ascultat la radio sau direct in Biserica ?

  Nu esti obligat sa raspunzi, desi – personal – mi-ai face o favoare…raspunzand… Multumesc!

  Reply

 6. g
  iulie 8, 2010 @ 8:42 am

  😀 😀 Eu ma bucur cand cineva ma uraste pt ca imi doresc sa L urmez pe Hristos.. Multi au vrut sa L urasc pe Hristos sa-L lepad…dar El m-a ajutat sa am tarie in decizia de a-L urma..va iubesc!!!

  Reply

 7. viorel
  iulie 8, 2010 @ 8:18 pm

  Dan, am intrat pe site din alte motive (tehnice), dar pentru ca sunt un om deschis la minte si nu refuz din start viziunea altora, am citit si vreo doua articole.
  Daca tu imi dai exemplu ateii comunisti (ceea ce eu nu sunt), atunci iti dau si eu exemplu exemplu inchizitia si cruciadele catolicilor (desi tu nu esti). Normal ca ortodoxia e dreapta-credinta, doar nu era sa-mi spui tu ca de fapt budismul este. Dar daca intreb un musulman? Daca intreb un hindus? Un catolic? O sa-mi spuna ca dreapta credinta e ortodoxia? La asta ma refeream, nu la sectele marunte, desi daca-i intrebi si pe ei, normal ca si ei garanteaza ca a lor e dreapta credinta. Daca tot zici de mandrie cu toptanul, nu cumva e o mandrie sa crezi ca numai tu ai dreptate? (a se citi tu – ortodoxul)
  Eu nu neg existenta lui Dumnezeu, Allah sau Buddha. Exista probabil la fel de mult adevar in fiecare religie, cat exista si interpretari diferite asupra trecutului real sau inchipuit.
  Consider insa ca [b]adevarul[/b] ala curat si nedistorsionat este peste puterile noastre de intelegere, pentru ca omul este mult prea mic si neinsemnat in universul asta mare.
  Si revin, cand eu iti spun ca in fiecare religie poate exista un sambure de adevar, cand atatia savanti si mari oameni de stiinta si-au dedicat viata si studiile teoriei evolutioniste, cand sunt atatia oameni pe planeta cu [b]convingeri[/b] (nu doar pareri) atat de diferite, atunci cine-i cocosul si cine-i vulturul? 😀

  omp- chestionarul nu e deloc mini, si mai e si irelevant raportat strict la persoana mea, asa ca sa-l lasam la stadiul de facultativ.

  Reply

 8. Claudiu-Razvan
  iulie 9, 2010 @ 1:06 am

  Am o singura intrebvare pentru Viorel:
  „nu cumva e o mandrie sa crezi ca numai tu ai dreptate?” (a se citi tu = viorel)
  P.S. indiferent de credinta, convingerile oricarui om, daca acea atitudine fata de viata imi creaza mie complexul ca un om va deveni FACULTATIV ca importanta datorita libertatii lui de a alege, atunci domnule Viorel, cat de FACULTATIVA pentru mine va mai fi libertatea dvs?
  P.P.S. Ortodoxia nu are jihad si nu isi propune obligarea convertirii intr-un razboi astazi numit terorism, nu departe de orgiile cruciatilor de altfel; Ortodoxia nu are o dezintegrare a persoanei dupa moarte in ceva inexact, o integrare intr-un absolut indefinit dar mistic datator de pace, sau o fuga psihotica de viata si de viitoarele vieti datorita unor implacabile legi de reincarnare si suferinta in trup inevitabila. Refuz sa cred ca dvs considerati relatiile personale cu oricine in timpul vietii inutile, doar simple intamplari si ca, dupa moarte, nu va mai exista absolut nimic. In ce se poate sintetiza rostul de a trai in opiniile si daca aveti, convingerile dvs?

  Reply

 9. viorel
  iulie 9, 2010 @ 6:53 am

  Nu, n-ati inteles, n-am spus ca numai eu am dreptate. Am spus ca exista ceva adevar in perceptia fiecaruia, inclusiv a mea, inclusiv a voastra.
  Dar chiar daca as crede ca numai eu am dreptate, n-am nicio problema cu mandria, cel putin jumatate din viata mea are la baza mandria. Voi aveti o problema cu mandria, in timp ce mie mi se pare perfect normala.
  In rest, daca vorbeati romaneste, poate imi faceam timp sa raspund si la restul intrebarilor.

  Reply

 10. Claudiu-Razvan
  iulie 9, 2010 @ 7:04 am

  domnule, efectiv aberati, pentru ca am folosit intrebarea, cuvintele dvs nu ale mele, mandria dvs sa o purtati sanatos si sa o laudati in alta parte, cum ati si spus noi o avem destul pe a noastra, nu era nevoie sa ne flatati.
  NU mi-am permis pana acum sa spun cine si cum eeste, dumneata cum iti permiti sa vorbesti despre „voi”? Si ma intreb, retoric, pentru ca dvs nu numai ca nu veti avea „cheful” din bun simt sa raspundeti, parintii si multe rude pe care le aveti tot din categaoria „voi”=ortodocsi fac parte? (asta sa vedeti cat de inconsecvent si malitios sunteti)
  sper ca nu va veti face timp sa raspundeti nu-i asa?
  si inca ceva, asuma-ti ce spui si nominalizeaza pe toti acei voi, alfel risti sa ai probleme serioase de personalitate vorbind cu si despre identitati impersonale reduse la ironicul „voi”
  Sanatate

  Reply

 11. Dan
  iulie 9, 2010 @ 8:11 am

  Viorel, eu nu imi doresc ca dialogul dintre noi sa fie un dialog al palmelor in cuvinte. Cand am dat exemplu cu ateii comunisti si cu catolicii, am subliniat clar ca doar pacatul fura libertatea omului si starneste suferinta in lume. Alt motiv nu este. De aceea si ateismul este un pacat caci te rupe de Dumnezeu, izvorul iubirii, dar si totalitarismul religios este un pacat pentru ca asupreste liberul arbitru al omului.
  Apoi desigur ca exista ceva adevar in perceptia fiecarui om in parte. Dar ce se face omul care are 2%..5%…..30% perceptii adevarate si restul false (vorbesc generic, nu fac aluzii). Omul acela traieste mai mult in minciuna, mai mult in intuneric, iar lucrurile adevarate pe care le percepe, nici macar nu le distinge de celelalte perceptii majoritar mincinoase. Asta e drama omului.
  Stiu ca nu-ti plac citatele din Biblie si de la sfintii parinti dar despre adevar si minciuna as vrea sa aduc in discutie vorba pr. Arsenie Boca
  [i]”Pana nu vom ajunge de aceeaşi părere cu Dumnezeu despre viaţa noastră pământească, despre cealaltă de pe celălalt tărâm, nu vom avea linişte în suflet, nici unii cu alţii şi nici sănătate în trup şi nici în orânduirea omenească”[/i]
  Ai spus ca „adevarul ala curat si nedistorsionat este peste puterile noastre de intelegere, pentru ca omul este mult prea mic si neinsemnat in universul asta mare”
  Si ai dreptate daca adevarul de care vorbim il percepi ca pe ceva impersonal, sau doar ca pe un filmulet video in care intra toata istoria omenirii si a universului.
  Dar adevarul nu este impersonal ci personal pentru ca este o persoana: Daca ai citit Biblia poate iti mai amintesti ce a zis Hristos despre Sine: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata”
  Si-atunci lucrurile se schimba radical in ceea ce priveste adevarul. Omul nu mai este „prea mic” si universul nu mai este „prea mare” atata timp cat Adevarul este o persoana, este Dumnezeu care a luat si fire de om, tocmai ca omul sa stie care este adevarul despre el, despre lume, despre unde pleaca si unde trebuie sa ajunga.
  Sunt convis ca de vreme ce ai facut efortul de a citi Biblia, ti-ai pus la viata ta niste intrebari existentiale.
  Eu am ajuns sa fiu credincios dupa ce am trecut si printr-o perioada de ateism (mai bine zis dusmanie cu Dumnezeu pentru ca nu-l intelegeam). Tu ai ajuns (sau poate asa ai fost din totdeauna) la ateism. Dar eu, care am gustat si din ateism si din credinta in Dumnezeu iti pot spune ca tare amar este ateismul si tare dulce este credinta in Dumnezeu.

  Reply

 12. Saurian
  iulie 9, 2010 @ 8:22 am

  Viorel, vrea să mă leg doar de două lucruri.
  Întâi: tu ai spus „Cati atei cunoasteti care vor sa convinga lumea de NE-existenta lui Dumnezeu? Cate site-uri ati gasit voi in care sa se propovaduiasca NE-credinta? Stiti voi constructii mari si scumpe in care lumea sa se stranga in fiecare saptamana sa discute despre inutilitatea credintei voastre?”. Tu aşa cum îmi bagi în faţă pe cei ce fac prozelitism aşa şi eu pot să-ţi bag în faţă pe ateii care ne tratează pe noi credincioşii ca nişte bătuţi în cap, nişte proşti şi ne iau în bătaie de joc. Şi da, sunt foarte multe filme pe youtube şi site-uri în care este călcată în picioare credinţa de atei care vor să demontreze că totul e o invenţie a popilor. Să mai vorbesc de toată otrava din posturi de televiziune gen Discovery care iarăşi atacă credinţa creştină ( precum şi orice credinţă ) cu credinţa lor în Zeul Ştiinţă? Oare câţi bani se strică pe toate acele aparate scumpe ce au rol să demonstreze că moaştele sfinţilor sunt nişte minciuni? Abia ieri am văzut o emisiune pe „History” cu un astfel de aparat foarte, foarte scump. Iartă-mi răutatea.
  În al doilea rând: dacă tu nu ai întâlnit un trăitor a lui Hristos nu înseamnă că trebuie să consideri că toţi sunt ca făţarnicii pe care i-ai întâlnit. Adevăraţii creştini sunt foarte greu de găsit şi nu fac prozelitism. Prozelitismul îl fac făţarnicii şi „sfinţişorii” care se cred mai sfinţi decât Sfinţii şi le apucă „chemarea pentru propovăduire”. Cât despre bloguri… Toţi care postăm pe bloguri suntem nişte făţarnici şi superficiali în credinţă. Trăitorii sunt prea îndrăgostiţi de Hristos să mai piardă timpul pe forumuri şi nu au timp de „propovăduit” pe Internet ci mai degrabă o fac prin rugăciuni. Ţi-aş recomanda la unele mănăstiri să stai şi să observi astfel de oameni ( dar ştiu că nu o vei face din simplu motiv că n-ai nici un motiv ) şi să încerci să-i vezi aşa cum sunt nu ca nişte sfinţi ce îţi spun viitorul. Ci să vezi ce oameni buni, simpli şi sinceri sunt. Site-ul ăsta e unul foarte „soft”. Să intri pe alte site-uri ortodoxe „hard” şi să vezi acolo cum toţi te fac mason şi antihrist dacă nu eşti de acord cu ei. Toţi aceşti oameni nu au nimic de-a face cu adevărata trăire a credinţei. Şi câte cazuri de creştini care nu au nimic de-a face cu Duhul lui Hristos şi câte feluri de astfel de manifestări. Sunt faze de genul că unul de priveşte cu o privire de parcă ţi-ar spune: „vai, ce mi-e milă de înşelatul ăsta”, sau altul în făţărnicia lui îţi spune: „mă voi ruga pentru tine” şi asta mai tare te enervează şi spui: „n-o face” dar el de sfânt ce e spune că totuşi o face şi sunt multe astfel de cazuri. Mă gândesc, oare măcar când se roagă aceşti oameni îşi dau seama de înşelarea lor? Ca o paranteză vreau să îţi spun de o emisiune văzută ieri la canalul „History” în care nişte oameni de ştiinţă studiau nişte mumii catolice ( sunt sigur că la un moment dat era vorba de moaştele sfinţilor catolici dar nu ştiu dacă toate acele mumii catolice erau moaşte sau era altceva ). Ei încercau să demonstreze că acele mumii au o explicaţie ştiinţifică şi asta din cauză că şi credinţa creştină o cunoşteau superficial. Mulţi cred că dacă îi demonstrăm la creştini că moaştele lor sunt ca urmare că au fost în nişte încăperi ce nu lasă corpul să putrezească le-am distrus credinţa. Aşa este pentru cei superficiali. Dar pentru cei trăitori e imposibil asta pentru că ei trăiesc în alt univers. Ei vorbesc cu acei sfinţi, cu Maica Domnului şi cu Dumnezeu şi le simt lucrarea în fiecare zi. Nu se împiedică ei de aceste explicări ştiinţifice. Ai putea spune că sunt nebuni. Dar eu te întreb: poate nebunia să te facă un om mai integru, mai curajos, mai inteligent, mai bun decât atunci când nu erai întreg la minte? Iartă-mă, nu încerc să te atac că eşti ateu. Doar atât îţi cer. Nu judeca pe adevăraţii trăitori în Hristos după nişte făţarnici sau trăitori superficiali ai credinţei pe care i-ai întâlnit ( indiferent dacă sunt oameni simpli, preoţi, călugări sau chiar episcopi ). Am văzut şi pe forumul softpedia cum mulţi atei aşa de uşor scuipau în faţă credinţa creştină şi m-a durut mult. Ei vorbeau de respect şi dreptul la părerile celorlalţi şi nu ştiau să respecte părerile celorlalţi ( acum că acolo şi „creştinii” erau la fel de bătuţi în cap e altă poveste… :-)) ).

  P.S.: În toată viaţa ta dacă reuşeşti să cunoşti 2-3 trăitori creştini este o mare binecuvântare ( asta ca să îţi dai seama cât de tare eşti înconjurat de făţarnici, habotnici, superficial în credinţă etc. )
  P.P.S.: Îmi cer iertare pentru creştinii care s-au simţit atacaţi. Dacă vă ajută cu ceva să ştii că sunt şi eu printre cei vizaţi în critici. 😀

  Reply

 13. Laura-optimista
  noiembrie 19, 2010 @ 3:50 pm

  "Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba."(Petre Ţuţea)
  "Fără Dumnezeu, omul nu este decât un animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri."(Petre Ţuţea)
  "Zis-a cel nebun în inima sa: Nu este Dumnezeu."(Psalm13,1)
  "Studiază Biblia, ca să fii înţelept. Crede-o, ca să fii în siguranţă. Trăieşte-o, ca să fii fericit."

  Doamne ajută!

  Reply

 14. Ana
  noiembrie 19, 2010 @ 9:30 pm

  @Laura

  ""Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba."(Petre Ţuţea)"

  Parintelui Calciu i s-a spus asta intr-un interviu, si razand parintele a spus: si el (Petre Tutea) s-a nascut degeaba:-). Poate stii interviul. E si video.

  Doamne ajuta

  Reply

 15. Laura-optimista
  noiembrie 20, 2010 @ 6:57 pm

  Doamne ajută, Ana!
  Nu ştiam… dar nu-nţeleg de ce părintele a spus aceste cuvinte. Din câte ştiu, Petre Ţuţea a fost un important filosof creştin, deci o persoană deosebit de credincioasă. De ce pr. Gh. Calciu a spus aşa? În ce context? Chiar m-ar interesa să ascult şi eu interviul respectiv, ştii cumva unde-l pot găsi pe internet?
  Doamne ajută!
  Laura

  Reply

 16. Laura-optimista
  noiembrie 20, 2010 @ 7:02 pm

  Fiindcă Ana a amintit, în comentariul ei, despre părintele Gheorghe Calciu, aş dori să menţionez faptul că astăzi se împlinesc 4 ani de la trecerea sa la Domnul.
  Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe noi să ne ajute să-i urmăm exemplul!

  Reply

 17. Ana
  noiembrie 21, 2010 @ 7:53 am

  Exemplu ptr tineri
  Laura, am inteles contextul in care parintele Gheorghe Calciu face acea afirmatie. Petre Tutea a fost si el ateu. Dar e bine sa asculti si tu interviul, caci in prima fata si eu am fost putin contrariata caci mi-e drag de Petre Tutea.

  http://www.youtube.com/watch?v=Wdvacu4aG0c

  Asa cum ai precizat si tu azi se implinesc 4 ani de la trecerea la Domnu. Dumnezeu sa ne odihneasca parintele drag. Eu nu ma satur sa citesc despre el si sa-i ascult cuvintele. T[b]inerii care doresc sa aiba un exemplu demn, le recomnad sa citeasca despre el. Un parinte care iubea adevarul si care cu pretul vietii in perioada comunista a tinut 7 cuvinte (7 seri) pentru tineri. Cartea este epuizata, insa cele 7 cuvinte se gasesc in alte carti de-a parintelui. [/b]

  Doamne ajuta

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *