Vreau să-mi fac un tatuaj
Venisem de la munca obosit frant, am servit cina si am deschis compul, am dat drumul la trinitas online ca aici nu prind la radio, am deschis messu ca de obicei, cand un prieten foarte bun de al meu din tara (eu sunt in italia) ma intreaba daca e pacat sa si faca un tatuaj cu Sf Arhanghel Mihail. Initial nu prea stiam cum sa-i explic pe intelesul lui cum si de ce ar fi pacat mai ales ca nu e orice tatuaj ci reprezinta un inger dumnezeiesc.
I-am zis ca e pacat indiferent de ce ar reprezenta tatuajul, trupul nostru nu e al nostru; el este templu al Duhului Sfant dupa cum zice Dumnezeu prin gura Sfantului Apostol Pavel in Epistola întâia catre Corinteni:
„Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri?”.
E greu sa te faci inteles cu cuvinte din scriptura dar mereu incerc sa dau explicatii mai „baieteste” celor mai putini induhovniciti. De ce vrei sa-ti faci tatuaj l-as fi intrebat dar stiam deja raspunsul: „sa fiu barbat”, sa fiu la fel ca ceilalti, sa nu par ciudat, diferit poate nebun. Hristos spune ca cine se intovaraseste cu lumea se face vrajmas cu El si cine incearca sa fie placut lumii se face neplacut in fata Lui.
Si tot Sfantul Apostol Pavel ne atentioneaza bland: „Toate îmi sunt îngãduite, dar nu toate îmi sunt de folos.” iar una din problemele noastre este ca ne pierdem timpul cu lucruri inutile, care nu zidesc sufleteste, care se risipesc odata cu intrarea in mormant.
Ma gandeam…ce motivatie interioara ar determina pe cineva sa isi faca un tatuaj? Care este utilitatea lui? De ce are nevoie de el? Si am gasit raspuns la Pr Dumitru Staniloaie care spune ca „marele invidios , satana, nu poate suporta lumea ca opera frumoasa si ordonata a lui Dumnezeu, si aduce dezordine in ea; el insusi este intruchiparea maximei uratenii. El uraste nu numai pe oameni, ci lumea intreaga si cauta sa-i impiedice sa vada frumusetea ei, cautand sa o reduca la un simplu obiect de pofte inferioare si la un motiv de vrajba. Ii atrage si pe oameni spre acest chip al ei, ca sa uite de Dumnezeu , de adancimile spiritualitatii si bunatatii.”
Poate ca sub haina dorintelor noastre se ascunde o mandrie subtila dar periculoasa…caci oricarei mandrii ii urmeaza caderea. Dorinta de a fi ‘altfel’, unic, diferit, si alte himere ca acestea sunt de la cel viclean, care amageste biata minte omeneasca dornica de slava desarta, si de cele mai multe ori aceste ganduri fac nelucratoare credinta noastra, nu staruim in virtute, nu crestem duhovniceste.
Dumnezeu ne lasa dupa mintea noastra, pentru ca in cadere sa ne dezmeticim. Si se creeaza efectul bulgarelui de zapada, un rau atrage alt rau, un duh salasluit in suflet isi mai aduce doua – trei ajutoare….azi un tatuaj, maine poate un piecing, apoi plete, apoi droguri si tot asa…adancimea caderii va fi pe masura inaltarii prin mandrie.
Si daca Dumnezeu le-a facut pe toate bune foarte, de ce vrea omul sa schimbe ceea ce Dumnezeu a facut desavarsit?
Dumnezeu ne-a facut dupa chip si asemanare, El fiind Perfect, intruchiparea perfectiunii si orice lucru, orice lucrare facuta de El este perfecta, deci noi suntem perfecti asa cum ne-a creat El. Prin urmare nu avem nevoie de nicio adaugire la trup ca sa ne infrumusetam, nici de tatuaje, nici de machiaje sau alte podoabe. A scoate sau adauga ceva trupului inseamna a ne face noi insine dumnezei a lucra peste lucrarea Ziditorului, a asculta de dorintele tale sau de poruncile lui Dumnezeu, cele de Viata-datatoare.
Iar Pr Serafim Rose zice foarte frumos referitor la aceasta dualitate: „Tot omul, prin simplu fapt ca este om, trebuie sa aleaga intre Dumnezeu si sine. Tot omul , in fapt, a ales deja, caci suntem ceea ce am ales. Iar in alegerea noastra ne vadim preferinta pentru o Imparatie sau alta: Imparatia lui Dumnezeu sau pentru imparatia sinelui”.
Sunt multe de zis in legatura cu subiectul acesta dar mai bine sa urmam povata Sf Ioan Gura de Aur: „O, în loc de aur si de margaritare, împodobeste-te cu fapte bune” .
Doamne ajuta!
Florian Italia & Tania
Guest
mai 1, 2011 @ 9:06 pm
foarte frumos articolul
silvia
septembrie 23, 2011 @ 6:31 am
am observat ca in tarile vestice oamenii obisnuiesc sa-si faca tatuaje pentru a comemora diverse chestii: o intamplare fericita sau trista, un prieten mort, decizia de a se lasa de droguri sau alte asemenea. daca ar planta un copac in loc sa se tatueze (care ar ramane si dupa moartea lor, nu ar putrezi impreuna cu ei) lumea ar fi un loc mult mai verde :D, nu credeti?
Lilii
octombrie 4, 2011 @ 5:29 pm
cred ca insemnatatea tatuajului fiecare om o percepe altfel.Pentru unii e doar o moda,o fita, pentru altii e ceva ce-i caracterizeaza.Pentru prima cateogorie,anii vor trece si se vor maturiza,pentru a doua cateogrie este mai greu.Este la fel ca si cu motocicletele,pierce-ing-urile si toate alea.Imi amintesc ca atunci cand aveam 12-13 ani imi doream un scuter,apoi am crescut si mi se parea foarte cool sa am un tatuaj sau 2 gauri in urechi.Cu timpul am observat ca e o oribil sa imbatranesti si sa porti pe corp un tatuaj,care se vede oribil la 50-60 de ani.Asa ca considerat ca o optiune ar fi tatuajele care nu-s permanente,care dureaza 3-4 saptamani(mai ales in saptamanile de vara),acum daca ma intreaba cineva mi se par oribile tatuajele indiferent cat dureaza,iar despre motociclete si pierce-ing-uri am aceeasi parere.Cred ca uneori tot ceea ce avem nevoie este sa treaca putin timpul,ca apoi sa vedem altfel lucrurile.
@Silvia: ar fi o idee foarte buna si cred ca orice tara care chiar pune accent pe mediu,pe natura ar trebui sa faca asa.
Maria
martie 2, 2015 @ 5:59 am
„…azi un tatuaj, maine poate un piecing, apoi plete, apoi droguri si tot asa…”
Consider că pletele nu-și au rostul în această enumerare 😀