Vreau să fiu altfel, mai special decât toţi de lângă mine !

După ani de zile de evoluţie halucinantă a telefoanelor ieri am văzut ceva ce mi-a atra atenţie în mod deosebit. Plimbându-mă, am văzut la Orange telefonul ZTE-S302 care are un afişaj foarte îngust pe care încape doar o linie de text. Este cât se poate de simplu. Poţi să suni, să dai un sms şi în plus are şi radio. În comparaţie cu ultimul IPhone 4 cu tehnologie 3G ai putea spune că telefonul acesta este o glumă şi cei de la Orange au înnebunit scoţând la vânzare un telefon care are tehnologia anului 1995.

Dar nu, cu siguranţă ceva este în spatele acestei alegeri de a oferi la abonament un telefon atât de simplu.

Noi oamenii vrem mereu să fim originali, să fim altfel decât cel de lângă noi, şi nu e nimic rău în asta, pentru că Dumnezeu ne-a creat diferiţi pe fiecare în parte. Dacă toate maşinile din oraş au culoarea metalizată, e trendy să-ţi vopseşti maşina cu o culoare mată, pentru că în mod cert vei atrage atenţia celor din jur. Deşi dacă te gândeşti bine acum 20 de ani toate maşinile erau vopsite cu culori mate.

Dacă înainte toată lumea de la ţară vroia să vină la oraş, astăzi oraşenii, sătui de zgomotul şi poluarea oraşului aleg să-şi facă o casă în afara oraşului, într-un sătuc liniştit, exact aşa cum era odinioară.

Străzile sunt pline de maşini care mai de care mai scumpe şi mai luxoase şi dacă vrei să fii original este foarte greu, pentru că în mod cert mai exista cineva cu acelaşi model de maşină ca şi a ta. Soluţia ar fi să-ţi personalizezi automobilul la un atelier auto. După ani de zile de condus maşini scumpe cei bogaţi au ajuns la concluzia că e trendy astăzi să te plimbi cu maşini cât mai mici şi cochete, cu culori vii: roz, verde aprins, galben cu bulinuţe.

Cu ceva ani în urmă, când abia intrasem în capitalism, toată lumea îşi dorea să meargă în concediu la un hotel luxos, la „all inclusive” unde poţi mânca şi bea cât poţi fără să te întrebe nimeni nimic. Astăzi oamenii îşi doresc să se ducă prin locuri cât mai depărtate de civilizaţie şi cât mai rustice, unde să poată trăi câteva zile rupţi de toată tehnologia, fără internet, gaz şi canalizare. Să stai la cort sau într-o cabană în vârful muntelui, să te speli la râu, să mănânci o mămăligă la ciaun, să bei lapte de capra proaspăt şi să umbli hai-hui prin toate văile.

Până acum era la modă să porţi fuste scurte şi provocatoare, haine cât mai colorate şi mai  atipice, dar iată că astăzi a apărut şi dorinţa multor femei  tinere de a se îmbrăca elegant, cu fuste lungi, cu costume croite clasic aşa cum erau odată.

Omul vrea să fie mereu original, mereu altfel.

Din acest motiv, dacă astăzi toate produsele se promovează în reclame fâcând apel la sexualitate, au apărut mulţi oameni care vor să fie altfel, care vor să arate că sunt mai creativi şi pot vinde un produs nu doar prin arătatea unei femei pe panoul publicitar. Toate videoclipurile pe posturile de televiziune care oferă muzică sunt pline de o sexualitate de multe ori agresivă. E un clişeu învechit. Au apărut artişti care au spus că în videoclipurile lor nu vor face apel deloc la sex, considerând că pot atrage publicul şi în alt fel. Aşa cum acum 30-40 de ani era o mare îndrăzneală să pui o femeie în slipi pe un panou publicitar, şi toată lumea privea acest lucru ca pe ceva inedit, aşa astăzi există oameni care încearcă să arate că pot fi mult mai creativi şi mai ingenioşi, decât a se folosi de sexualitate pentru a vinde un serviciu sau un produs.

Dacă mâine toţi oamenii din jurul nostru ar face nu ştiu ce păcat cu siguranţă poimâine unii din ei ar considera că sunt mai speciali dacă nu fac acel păcat. Dacă toţi oamenii mâine ar alege să meargă fără haine pe stradă, cu siguranţă va apărea nevoia şi dorinţa multora de a fi speciali şi a de se afişa cu haine pe ei.

Dacă până acum era la modă sa dai la ASE sau la Drept, astăzi după ceva ani de capitalism tinerii au observat că cel mai bine câştigă inginerii şi cei din IT iar prin urmare de acum vor fi luate cu asalt facultăţile tehnice.

Originalitatea sădită în noi de Dumnezeu aduce un echilibru în societatea în care trăim. Dacă azi e trendy să păcătuieşti cu siguranţă mâine va fi trendy să faci binele. În facultate am învăţat că de multe ori piaţa se reglează de la sine fără intervenţia statului, şi asta datorită comportamentului fiecărui agent economic care încearcă să obţină maximul de profit pentru sine. În această încercare agentul economic isi perfectioneaza produsele si serviciile facand bine şi celor din jur, chiar fără să vrea.

Dumnezeu a creat lume în mod foarte înţelept, iar noi fiecare în parte, în lupta noastră de a ne fi bine suntem nevoiţi să facem bine celor din jur. Când facem rău celorlalţi suferim şi noi. În lupta mea de a-mi fi bine experienţa îmi arată că voi reuşi asta doar dacă-l iubesc pe cel de lângă mine. La început îl iubesc pe cel de lângă mine ca să-mi fie mie bine, iar mai apoi voi învăţa să-l iubesc necondiţionat.

Agenţii economici pentru a avea afaceri cât mai prospere trebuie să ofere produse cât mai bune, cât mai adaptate nevoilor clientului, încercând zilnic să se autodepăşească. Companiile mari au învăţat că secretul succesului este comunicarea permanentă cu clientul. Părerea unui client faţă de serviciile pe care le ofer este determinantă pentru viitorul afacerii mele. Astfel secretul unui business adevărat este paradoxal şi până la urmă „iubirea clientului”.

De aceea Evanghelia se rezumă la o singură poruncă: Iubeşte pe Domnul Dumnezeu din toată inima ta, din tot sufletul tău şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi”.

(Claudiu)

(Visited 5 times, 1 visits today)