Weekend Ernest Bernea (9-11 sept. 2016). Tema: „Taina satului românesc la Ernest Bernea”
Dragilor, mai este puțin și vine toamna, zilele de concediu s-au terminat, dar ne mai rămân sfârșiturile de săptămână în care putem să fim împreună. Din acest motiv în weekend-ul 9-11 septembrie 2016 organizăm o mini-tabără la Mănăstirea Casian din județul Constanța, având următoarea temă: „Taina satului românesc la Ernest Bernea”.
Invitat de seamă îl vom avea pe Daniel Mazilu, vechi colaborator al Editurii Predania, cu studii filosofice și teologice la Iași, ce sprijină publicarea scrierilor marelui nostru filosof creștin, Ernest Bernea, „figură marcantă a generaţiei intelectuale interbelice – sociolog, etnograf, eseist, poet şi prozator, fost deţinut politic în vremea lui Carol al II-lea şi în perioada comunistă.”
Satul este miezul istoriei noastre, spunea Daniel, prin urmare acest subiect trimite în intimitatea ființială a fiecărui român.
Cu ajutorul lui Dumnezeu într-una din cele două seri vom avea ca invitat un bătrân meșter maramureșean în lemn, care să ne vorbească despre meseria sa și felul în care s-a transmis ea din neam în neam. În plus de asta nădăjduim să avem printre noi un bun prieten care ne va cânta din fluier și caval, pentru a aduce prin cântec în inimile noastre, mai aproape satul românesc.
Iată programul propus de noi:
Vineri, 9 septembrie 2016
- Sosirea participanților până în ora 10.00
- Ora 13.00 – Masa de prânz.
- Ora 14.00 – Biografia lui Ernest Bernea (prezentare va fi realizată de Claudiu Balan)
- Ora 16.00 – Plimbare până la Peștera Sfântului Ioan Casian și până la lacul din apropiere.
- Ora 18.30 – Cina.
- Ora 20.00 – O seară de suflet cu meșterul marmureșean, despre viața în satele din Maramureș, și de spre meseria de tâmplar / cioplitor în lemn.
Sâmbătă, 10 septembrie 2016
- Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie.
- Ora 10.30 – Micul dejun.
- Ora 11.00 – Domnul Daniel Mazilu va prezenta cărtea „Maramureș – Țară Românească” scrisă de Ernest Bernea și editată de Editura Predania în 2012. „Lucrarea este o mărturie profundă şi personală despre originea neamului nostru, despre evoluţia lui istorică în adevăratele hotare româneşti, despre credinţa noastră strămoşească, despre firea nealterată a românilor maramureşeni de odinioară, adevărate modele pentru generaţiile de astăzi.”
- Ora 13.00 – Vizităm Mănăstirea Sfântul Dionisie Exiguul și Peștera Lilieci, o peșteră lungă de câțiva kilometri, care coboară 500 de metri de la gură de intrare până la ieșirea aproape de Năvodari, sub nivelul mării.
- Ora 15.00 – Mergem în Portul Constanța pentru vedea Regata Marilor Veliere, un eveniment în care putem vizita gratuit superbele nave cu vele care vor acosta aici.
- Ora 18.30 – Cina.
- Ora 20.00 – „Civilizația satului din perspectiva lui Ernest Bernea”. Prezintă domnul Daniel Mazilu.
Duminică, 11 septembrie 2016
- Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie.
- Ora 12.00 – Masa de prânz.
- Ora 14.00 – „Moștenirea Ernest Bernea: opere în curs de publicare”. Prezintă domnul Daniel Mazilu.
- Ora 17.00 – Plecarea spre casă.
Pot apărea modificări în program în funcție de numărul participanților, orele de mese, orele slujbelor, vreme, și alte situații.
Numărul de locuri la această tabără este de 40 iar cazarea se va face în camere de 5-6 paturi. Condițiile de cazare sunt specifice vieții de mănăstire. Băieții și fetele vor sta în camere separate, iar familiile vor putea sta împreună cu alte familii în aceleași tipuri de camere. Pot participa tineri cu vârste între 18 și 40 de ani.
Mesele vor fi gătite de noi toți împreună și vor fi în general vegetariane (de post), cât mai sănătoase, conținând multe fructe, legume și semințe.
Costul taberei este de 150 de lei de persoană, bani folosiți pentru masă și cheltuieli organizatorice.
Pentru cei dintre voi care nu puteți veni de vineri dimineață, vă așteptăm de vineri seara.
Pentru că participanții vin din mai multe orașe ale țării, fiecare se va ocupa personal de transportul până la Mănăstirea Casian și înapoi spre casă. Participanții din același oraș se vor organiza în prealabil și vor merge împreună cu trenul sau mașinile personale. Eu voi anunța cu câteva zile înainte de plecare, lista finală cu toți participanții pe fiecare oraș, și apoi voi transmite tuturor datele de contact (telefon și email) pentru a putea lua legătura unii cu alții.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați costul în contul de mai jos.
Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți, vârsta și numărul de telefon. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 7 septembrie 2016 iar costul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Pentru cei care nu ați mai participat alături de noi în taberele noastre, puteți vedea aici impresii și fotografii din taberele precedente: Tabere Ortodoxe.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)
Carol
august 29, 2016 @ 1:43 pm
As zbura cu corpul de as putea, dar voi zbura cu gandul catre aceasta tabara !
Ernst Bernea un mare filosof roman, sa-i cititi cartile si cuvintele, ca sunt foarte valoroase !
Un gand bun catre voi Claudiu si tuturora din OT, si sper sa ne ne putem revedea cat mai curand !
Claudiu Balan
august 29, 2016 @ 3:56 pm
Să trăiască fratele nostru drag, Carol.
Ne vom gândi la tine, când vom fi în tabără.
Să ne revedem cu bine!
Poate la revelion.