World of Worcraft (WoW) – dependenţa jocurilor dusă la desăvârşire

2wow-logo2800-medWorld of Worcraft este unul dintre cele mai faimoase jocuri create vreodată, care are peste 10 milioane de împătimiţi care se-ntâlnesc pe serverele oficiale şi private pentru a se juca online.

Ce este WOW?

„World of Warcraft este un massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) creat de Blizzard Entertainment.

Cine joaca WOW?

La ora actuala, numarul de oameni care platesc „la zi” sa joace World of Warcaft pe serverul oficial depaseste 10 milioane, neluand in seama serverele pirat. [Hello Echo, hello WowUnited … hello Nexus]

Cum se joaca WOW? Care este scopul jocului?

Ca în toate MMORPG-urile, jucătorii controlează un personaj creat de ei într-o lume în continuă dezvoltare, explorând relieful, ducând la îndeplinire misiuni (questuri) date de NPC-uri (Non-playable characters – personaje controlate de computer), ucigând monstrii, si facând multe altele.

Personajele sunt rasplătite cu bani, obiecte si experienţă, care le ajuta dându-le mai multa putere si posibilitatea de a învaţa abilitaţi noi. De asemenea, jucătorii se pot lupta împotriva altor jucători în dueluri sau războaie împotriva factiunii inamice.

Monştrii si questurile de nivel mic si mediu pot fi de obicei cucerite fără ajutorul altor jucători, în special dacă nivelul jucătorului este mai mare deacât al inamicilor. Alte parţi ale jocului, ca „temniţele” (Dungeon) sunt create special pentru a necesita cooperarea mai multor jucători in scopul de a termina dungeonul.

De obicei, cele mai uşoare necesită o echipa de aproximativ 5 jucători pentru ca „raidul” sa poata fi dus la capăt, iar ultimele pot necesita 25 pâna la maxim 40 de jucători. Cele mai grele pot fi terminate de mai multe guilde (clanuri) in luni de timp de joc si multe încercări.

Exista 2 feluri de jucatori wow … cei pentru care 2 ore/zi este de ajuns (extrem de rar) si cei care nu se dau batuti pana cand sunt in procentul celor mai puternici din joc, deoarece „daca nu faci parte din cei pe care ceilalti ii admira si ii privesc de jos, de ce sa mai joci?”. Pentru a deveni puternic in joc, ai nevoie de timp. Extrem de mult timp. Exista oameni care joaca de cand se trezesc pana cand adorm la tastatura.

Jocul in sine nu are sfarsit, un scop final, unde e GAME OVER ? Acest lux este lasat la indemana jucatorului.”

(preluate de pe blogul http://kitzcau.wordpress.com/2008/05/11/wow-addiction/)

E clar că toate jocurile crează dependenţă. că toate jocurile te fac să-ţi neglijezi familia, prietenii, şcoala, serviciul….viaţa, dar astazi firmele creatoare de jocuri au ajuns să ducă dependenţa jocurilor la desăvârşire împletindu-le cu viaţa reala.

WoW nu are Game Over, nu se termină niciodată, ci este platforma pe care mii de tineri se-ntâlnesc online sub forma diferitelor caractere având diferite misiuni… Pănă mai ieri dădeai banii pe un joc şi apoi îl luai acasa şi te jucai, îl terminai şi te plictiseai. Astăzi jucând online alături de alţii, vrând să fii mai tare, vrând să te afirmi pe serverul pe care joci poţi cumpăra tot felul de caracteristici cu bani reali. Cu cât vrei să fii mai bun, cu cât vrei să ajungi mai sus trebuie să plăteşti. Am auzit pe cineva spunând că la salariu îşi va cumpăra nu ştiu ce arme sau nu ştiu ce armură pentru personajul său.

Vă daţi seama ce profituri imense înregistrează compania Blizzard care crează WoW, având milioane de utilizatori. Compania acţionează exact ca pe o adevărată piaţă comercială, scoţând noi şi noi personaje, vrăji, hărţi, etc….vrând mereu să-şi mărească numărul de clienţi şi încasările.

Compania câştigă miliarde de dolari, iar tinerii îşi pierd mii de ore din viaţa lor şi mulţi bani lucrând ceva imaginar, căutându-şi bucuria în virtualitatea unui joc. Tinerii îşi pierd tinereţea şi trec prin viaţă căutând să se bucure acolo unde nu este bucurie. Jocul crează frustare, oboseală psihică, dependenţă, însingurare….

Doamne ajută-ne să stăm împreună noi tinerii, ajută-ne să ne vedem cât mai des, ajută-ne să scăpăm de lanţurile virtuale şi să trăim viaţa aşa cum ne-ai dăruit-o chiar Tu: ca un dar. Doamne ajută-i pe cei singuri, pe cei trişti, pe cei nemulţumiţi care-şi caută alinarea în jocuri. Tu Cel ce eşti izvorul bucuriei, vistierul bunătăţilor şi Dătătorul de viaţă fă-i să guste din bucuria vieţii, dă-le Doamne prieteni care să-i iubească şi să-i înţeleagă. Doamne scapă-ne de robia calculatorului care ne face să trăm viaţa doar teoretic şi nu real, ajută-ne Doamne să simţim şi noi real împărăţia cerurilor în sufletul nostru!

Adu-ne aminte de moarte Doamne! Adu-ne aminte că vom veni în faţa Ta şi-ţi vom spune tot ce am făcut.

Doamne nu-l lăsa pe diavol să ne ţină departe prin lumea aceasta virtuală ci apropie-ne Tu pe noi real în fiecare zi. Ajută-ne Doamne să întâlnim şi să cunoaştem mereu alţi şi alţi oameni şi să învăţăm să-i iubim şi să-i lăsăm să ne iubească!

(Claudiu)

(Visited 6 times, 1 visits today)