World of Worcraft (WoW) – dependenţa jocurilor dusă la desăvârşire
World of Worcraft este unul dintre cele mai faimoase jocuri create vreodată, care are peste 10 milioane de împătimiţi care se-ntâlnesc pe serverele oficiale şi private pentru a se juca online.
Ce este WOW?
„World of Warcraft este un massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) creat de Blizzard Entertainment.
Cine joaca WOW?
La ora actuala, numarul de oameni care platesc „la zi” sa joace World of Warcaft pe serverul oficial depaseste 10 milioane, neluand in seama serverele pirat. [Hello Echo, hello WowUnited … hello Nexus]
Cum se joaca WOW? Care este scopul jocului?
Ca în toate MMORPG-urile, jucătorii controlează un personaj creat de ei într-o lume în continuă dezvoltare, explorând relieful, ducând la îndeplinire misiuni (questuri) date de NPC-uri (Non-playable characters – personaje controlate de computer), ucigând monstrii, si facând multe altele.
Personajele sunt rasplătite cu bani, obiecte si experienţă, care le ajuta dându-le mai multa putere si posibilitatea de a învaţa abilitaţi noi. De asemenea, jucătorii se pot lupta împotriva altor jucători în dueluri sau războaie împotriva factiunii inamice.
Monştrii si questurile de nivel mic si mediu pot fi de obicei cucerite fără ajutorul altor jucători, în special dacă nivelul jucătorului este mai mare deacât al inamicilor. Alte parţi ale jocului, ca „temniţele” (Dungeon) sunt create special pentru a necesita cooperarea mai multor jucători in scopul de a termina dungeonul.
De obicei, cele mai uşoare necesită o echipa de aproximativ 5 jucători pentru ca „raidul” sa poata fi dus la capăt, iar ultimele pot necesita 25 pâna la maxim 40 de jucători. Cele mai grele pot fi terminate de mai multe guilde (clanuri) in luni de timp de joc si multe încercări.
Exista 2 feluri de jucatori wow … cei pentru care 2 ore/zi este de ajuns (extrem de rar) si cei care nu se dau batuti pana cand sunt in procentul celor mai puternici din joc, deoarece „daca nu faci parte din cei pe care ceilalti ii admira si ii privesc de jos, de ce sa mai joci?”. Pentru a deveni puternic in joc, ai nevoie de timp. Extrem de mult timp. Exista oameni care joaca de cand se trezesc pana cand adorm la tastatura.
Jocul in sine nu are sfarsit, un scop final, unde e GAME OVER ? Acest lux este lasat la indemana jucatorului.”
(preluate de pe blogul http://kitzcau.wordpress.com/2008/05/11/wow-addiction/)
E clar că toate jocurile crează dependenţă. că toate jocurile te fac să-ţi neglijezi familia, prietenii, şcoala, serviciul….viaţa, dar astazi firmele creatoare de jocuri au ajuns să ducă dependenţa jocurilor la desăvârşire împletindu-le cu viaţa reala.
WoW nu are Game Over, nu se termină niciodată, ci este platforma pe care mii de tineri se-ntâlnesc online sub forma diferitelor caractere având diferite misiuni… Pănă mai ieri dădeai banii pe un joc şi apoi îl luai acasa şi te jucai, îl terminai şi te plictiseai. Astăzi jucând online alături de alţii, vrând să fii mai tare, vrând să te afirmi pe serverul pe care joci poţi cumpăra tot felul de caracteristici cu bani reali. Cu cât vrei să fii mai bun, cu cât vrei să ajungi mai sus trebuie să plăteşti. Am auzit pe cineva spunând că la salariu îşi va cumpăra nu ştiu ce arme sau nu ştiu ce armură pentru personajul său.
Vă daţi seama ce profituri imense înregistrează compania Blizzard care crează WoW, având milioane de utilizatori. Compania acţionează exact ca pe o adevărată piaţă comercială, scoţând noi şi noi personaje, vrăji, hărţi, etc….vrând mereu să-şi mărească numărul de clienţi şi încasările.
Compania câştigă miliarde de dolari, iar tinerii îşi pierd mii de ore din viaţa lor şi mulţi bani lucrând ceva imaginar, căutându-şi bucuria în virtualitatea unui joc. Tinerii îşi pierd tinereţea şi trec prin viaţă căutând să se bucure acolo unde nu este bucurie. Jocul crează frustare, oboseală psihică, dependenţă, însingurare….
Doamne ajută-ne să stăm împreună noi tinerii, ajută-ne să ne vedem cât mai des, ajută-ne să scăpăm de lanţurile virtuale şi să trăim viaţa aşa cum ne-ai dăruit-o chiar Tu: ca un dar. Doamne ajută-i pe cei singuri, pe cei trişti, pe cei nemulţumiţi care-şi caută alinarea în jocuri. Tu Cel ce eşti izvorul bucuriei, vistierul bunătăţilor şi Dătătorul de viaţă fă-i să guste din bucuria vieţii, dă-le Doamne prieteni care să-i iubească şi să-i înţeleagă. Doamne scapă-ne de robia calculatorului care ne face să trăm viaţa doar teoretic şi nu real, ajută-ne Doamne să simţim şi noi real împărăţia cerurilor în sufletul nostru!
Adu-ne aminte de moarte Doamne! Adu-ne aminte că vom veni în faţa Ta şi-ţi vom spune tot ce am făcut.
Doamne nu-l lăsa pe diavol să ne ţină departe prin lumea aceasta virtuală ci apropie-ne Tu pe noi real în fiecare zi. Ajută-ne Doamne să întâlnim şi să cunoaştem mereu alţi şi alţi oameni şi să învăţăm să-i iubim şi să-i lăsăm să ne iubească!
(Claudiu)
dana
august 6, 2009 @ 12:20 am
Interesant de stiut ca se investeste la nivelel astain jocuri online si e bine sa se sesizam.
Florian
februarie 26, 2010 @ 7:26 pm
pffffffffffff.. asa e cu jocurile astea RPG.. cand eram pe la liceu acum vro 7 ani jucam diablo2 in disperare i mi aduc aminte ca luam longnight uri de 9 10 ore si jucam in continu diablo2 in principiu e la fel ca wow ul la fel un caracter vrajitoare barbar necromancer etc.. arme armuri bani o nebunie .. te face sa te departezi de realitate si te inhibi intr o „lume” amagitoare .. nu mai zic de star craft heroes etc. nu ramane decat sa ne rugam pentru prietenii nostri dependenti .Doamne ajuta!
Saurian
noiembrie 24, 2010 @ 7:38 pm
admin, şterge comentariul că Hristos a venit pentru cei păcătoşi şi nu pentru cei drepţi. Să nu cumva să creadă Hristos că noi suntem drepţi şi nu mai avem nevoie de El. :-))
@eu, înţeleg că ceva te macină că altfel nu ai scrie acelaşi mesaj şi la acest articol. Eu nu ştiu ce ţi s-a întâmplat de ţi-ai pierdut credinţa dar totuşi ceva din sufleţelul tău simte că Domnul există şi de asta nu ai pace nicicum cu religia. Spui că vrem să controlăm pe cineva cu religia. Cineva a vrut să facă asta cu tine? E dureros că oamenii care sunt varză sunt de obicei identificaţii cu oamenii lui Hristos. Hristos nu are nimic cu astfel de oameni. El ne vrea liberi, puternici, curajoşi şi mai ales iubiţi şi fericiţi. Hristos poate să vină şi în viaţa ta şi să ţi-o schimbe doar să-L laşi să intre. Nu ştiu dacă toţi dar cel puţin majoritatea din cei care frecventează acest forum au trecut de la faza că ei cred că Dumnezeu există ci acum ei ştiu că Dumnezeu există. Şi e atât de bun… Şi te iubeşte atât de mult… Doar să-L laşi să te strângă în braţe…
Saurian
noiembrie 24, 2010 @ 7:42 pm
@eu, dacă ai spune problemele tale ce le ai cu Hristos aici pe site sunt sigur că admin nu ţi-ar mai şterge posturile şi ar încerca să comunice cu tine. Tu nu vrei să comunici cu nimeni aşa că nu te aşteptă să rămână astfel de mesaje pe site.
marcel
mai 26, 2011 @ 5:46 pm
Domnule admin v-as ruga sa puneti mai multe articole despre acest subiect fiindca in aceasta situatie se afla multi tineri, si m-am gandit sa postez si eu ceva sper ca nu va suparati 😀
http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/4881-ce-face-televizorul-din-copiii-notri
http://www.viatadeazi.com/jocurile-pe-pc-pot-transforma-copiii-in-criminali.html
si as recomanda si niste carti:
http://www.librarie.net/carti/67027/Efectele-micului-ecran-asupra-mintii-copilului-Virgiliu-Gheorghe-Nicoleta-Criveanu
http://www.librarie.net/carti/107384/Stiinta-razboiul-sfarsitului-lumii-Fata-nevazuta-tele-viziunii-Virgiliu-Gheorghe
http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-87900-2-6/Virgiliu-Gheorghe__Revrajirea-lumii-sau-de-ce-nu-mai-vrem-sa-ne-despartim-de-televizor-vol-II
http://www.jovis.ro/Cartea-Efectele-televiziunii-asupra-mintii-umane-Virgiliu-Gheorghe-170.htm
Administrator
mai 26, 2011 @ 8:06 pm
Da Marcel, vom mai trata acest subiect.
Ştim că sunt mulţi tineri cu această problemă.
Doamne ajută!
andrew
ianuarie 9, 2012 @ 5:41 pm
Am 22 de ani si in curand fac 1 an de cand mi-am pierdut mintile cu un joc de strategie.
E groaznic, mai ales dupa o infrangere la limita nu mai aveam stare. Nu ma mai lua somnul, stateam si intorceam situatia pe toate fetele, ce-am facut rau, cum sa corectez greselile din joc, ce trebuia sa fac sa castig, Sa castig ce? O victorie fara insemnatate.
„Jocul crează frustare, oboseală psihică, dependenţă, însingurare….” este 100% adevarat. Trec prin asta, sper sa fie faza terminala, am aruncat cd-keyul dupa mai multe tentative esuate, mereu il gaseam salvat prin vreun mail, si reveneam la vechea boala, la vechiul drog cu orele, uite asa treceau zilele, saptamani luni din viata.
Jocurile aste video sunt cea mai buna modalitate sa tii o adunatura de tineri in ignoranta, sa-i faci sa-si dedice aproape tot timpul unei cauze fara sens. Pierdere totala de timp.
marcel
ianuarie 9, 2012 @ 6:16 pm
Andrew daca ti-a creat dependenta asta ar trebui sa te puna pe intrebari, fiindca la baza unei dependente sunt mai multe probleme ti-as recomanda Labirintul codependentei si iesirea din labirintul codependentei sunt recomandate de Maica Siluana daca ai auzit de ea, uite aici linku de unde poti downloda
http://www.virgilbuse.co.cc/download.php
Diana
ianuarie 7, 2013 @ 9:52 am
Da…si eu la un moment am avut o astfel de problema .Tot un MMORPG :metin2Ro .Te desprinde de realitate …Jocul asta creaza dependenta .Cred ca l-am jucat 2,3 ani in continuu .Si normal,am acumulat experienta in joc si cred ca eram printre cei mai buni de pe server …si pentru ce ? Timp irosit in zadar .Nu realizam distanta care s-a creat intre mine si Domnul .Ma simteam singura .Observ ca si `andrew ` asemenea mie a trecut prin aceeasi situatie .
Andrico
ianuarie 7, 2013 @ 5:55 pm
Nu va recomand sa incepeti MMORPG :).Am jucat si eu 5 ani wow, cam 6 ore pe zi in medie.E asa de captivant si setea de a fi in top te face sa uiti cat de pretios e timpu’ pe care-l pierzi atat de usor;nici nu-ti dai seama cand trece…..in schimb daca reusesti sa joci 2…3 ore pe saptamana e frumos jocu.Eu i-am dat delete,n-am reusit sa ma abtin la nici macar 2 ore pe zi :)).
GeoAlena
ianuarie 8, 2013 @ 12:41 am
Doamne ajuta! Eu ma joc sims3, dar nu obsesiv…ma plictiseste orice joc..
radu florin
martie 30, 2014 @ 4:17 am
salutare pretieni si io am avut aceasi problema jucam lumea tancurilor si am pierdut foarte mult timp din cauza acestui joc care are 70.000000 milioane de jucatori in intreaga lume si lam lasat pentru ca ajunsesem sa joc cite 8 9 10 ore incontinu si nu este bine caci ne pierdem timpul pretios care putem sal folosim in alte scopuri mult mai placute lui dumnezeu doamne ajuta si sa aveti grija de voi
sdaniel
martie 30, 2014 @ 11:23 am
Intr-adevar jocurile acestea online sunt extrem de nocive, si asta va spune cineva care a trecut prin acest stadiu de dependenta.
A durat cam 6 luni, dormeam putin si in reprize ca sa nu pierd ce construisem in joc, eram absent in familie si societate, mereu cu gandul la competitia din joc. In timp ce jucam, fumam tigare dupa tigare, nici nu realizam asta. Alimentatia nu mai vorbesc, era de-a dreptul catastrofala, de fapt nici nu imi pasa ce mancam pe fuga.
In fine, bine ca nu a durat foarte mult…eu inteleg anumite sacrificii pe care le poti face pentru un hobby, dar acesta era complet inutil. Aceste jocuri online nu te ajuta cu absolut nimic in viata, iar iluzia aceasta ca iti faci noi prieteni acolo in joc este reala; dar trebuie sa vezi ce fel de prieteni sunt, adica oameni bolnavi/dependenti ca si tine.
Daca aveti prieteni sau cunostinte cu astfel de pasiuni nocive, va sfatuiesc sa incercati sa ii ajutati cat mai repede cu putinta.
Din pacate noua generatie de tineri din Romania are foarte multe probleme, asta fiind numai una dintre ele (si una mica in comparatie cu alte obiceiuri toxice la propriu sau la figurat).
Foarte bun articolul si, mai ales, extrem de util si binevenit. M-as bucura sa vad astfel de articole si in presa centrala