Ziua Naţională a României în oraşul Negotin de pe Valea Timocului (foto si video)
Duminica trecută, de Ziua Naţională a României, am participat împreună cu români de pe ambele maluri ale Dunării la prima Sfânta Liturghie săvârşită în biserica românească din oraşul Negotin. Am sărbătorit atât ziua românilor de pretutindeni, 1 decembrie, cât şi pe Sfântul Andrei Şaguna, ocrotitorul românilor din Timoc, pomenit cu o zi mai devreme, 30 noiembrie. Au slujit 8 preoţi: Pr. Boian Aleksandrovici, vicarul Timocului (practic, sufletul acestor români), împreună cu Pr. Mihai Zorilă, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Ana şi alţi 6 preoţi români din Protopopiatul Daciei Ripensis.
Slujba a fost una de o frumuseţe aparte. Noua biserică a primit hramul Sfântului Mucenic Ioan Valahul, mare ocrotitor al românilor din Timoc. Cunoaştem cu toţii situaţia acestor români dintre văile Timocului şi Moravei, care ocupaţi fiind de sârbi în 1833, au fost supuşi la cumplite încercări de atunci şi până în ziua de astăzi. Preoţii şi învăţătorii au fost expluzaţi sau ucişi, oamenii fiind obligaţi să se sârbizeze. Cu toate acestea, un nucleu de românism a rezistat şi în timpurile noastre se manifestă ca atare. Părintele Bojan Aleksandrovici este o părticică a acestui nucleu, a acestui suflet ancestral românesc care refuză să dispară.
La finalul slujbei, Părintelui Boian ne-a vorbit despre problemele românilor din Timoc şi despre însemnătatea construirii de biserici în care se slujeşte în limba noastră, predica fiind una foarte emoţionantă pe care o puteţi asculta mai jos.
După ce s-a terminat slujba, am facut o poză de grup cu toţii şi am intrat în sediul Protopopiatului, unde am fost serviţi cu câte o gustare. În continuare, organizatorii au pregătit un program cultural la fel de emoţionant ca şi predica Părintelui. Au cântat rând pe rând interpreţi din toată regiunea, decanul de vârstă fiind un bătrân de 86 de ani, care a interpretat câteva melodii la fluier.
Părintele Ovidiu Ursu ne-a încântat cu versiunea timoceană a melodiei cunoscutului interpret Nicolae Furdui Iancu: „Nu uita că eşti român”.
La rândul său, Părintele Boian, a vorbit despre importanța jurisdicției Bisericii neamului și legătura dintre Ţara Mamă România și românii din afara granițelor țării. ”Noi nu facem nimic nou, noi numai întoarcem aia ce a fost. De aproape 200 de ani nu avem slujba în limba noastră și iată, am ajuns să ne pierdem. Nu mai avem timp de pierdut, nu mai vrem să fim nebotezați și pentru asta am adus aici o piatră din altarul bisericii Sfântului Niceta din Remesiana ca să arătăm continuitatea noastră și rădăcina noastră trainică. Tot așa, am hotărât astăzi, să slujim pe antimisul sfințit de către Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ce se află în Valea Timocului. Sfinții Părinți ai neamului nostru au avut grijă de noi întotdeauna și pentru asta noi preoții ortodocși români din Timoc avem datoria să continuăm lucrarea lor”.
După terminare am avut parte de ceva peripeţii, dar într-un final am ajuns cu bine acasă, mulţumind lui Dumnezeu că am avut parte de un moment aşa frumos. Cu voia lui Dumnezeu şi prin rugăciunile sfinţilor români, bravul Părinte Bojan Aleksandrovici a reuşit să mai ridice o bisericuţă pentru românii noştri de acolo, în care astăzi s-a slujit prima Sf. Liturghie.
Să ne rugăm pentru „rumânii dă prăstă tot pământul” ,cum ar zice Pr. Bojan, pentru ca bunul Dumnezeu să le dăruiască lor cele de folos.
Doamne ajută!
Laurenţiu Ionaşcă & Cosmin Duţă
sdaniel
decembrie 9, 2013 @ 5:45 pm
Foarte frumos!! Romanii din Valea Timocului merita tot respectul si aprecierea noastra. Felicitari!
sharbinsk
decembrie 9, 2013 @ 7:59 pm
Din păcate, există indicii precum că atmosfera de tenisune și tendința de asimilare forțată e întreținută chiar de Patriarhia Sârbă.
http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/06/07/biserica-serbiei-rupere-legaturi-canonice-patriarhia-romana-sinod-panortodox-catolicism-iudaism-islam-artemie/
Belgradul suflă și-n iaurt după destrămarea Yugoslaviei pe criterii etnice și se tem de orice grupuleț minuscul, chiar dacă vlasii, au trăit mereu în pace și armonie cu zona și cu majoritarii.
Dacă se-ntâmpla așa ceva cu maghiarii din Vojvodina ar fi urlat toată presa internațională despre discriminare.
Pe lânga asta ar trebui să aibă obraz și să acorde reciprocitate românilor , pt că și sârbii au autonomie de cult, în limba lor, cu parohiile și pâmânturile lor în România.
[b]Reciprocitatea[/b] fiind o componentă esențială în orice relație diplomatică, altfel e abuz și dublă măsură.