“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Euharistia continuaDin comorile Sfintei ScripturiCasatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu        Theologica  Exista distractie si fara alcool

Liturghie fără Euharistie şi Euharistie fără Liturghie

Timpul Postului Mare încă reprezintă pentru mulţi creştini ortodocşi un timp de apropiere de Dumnezeu în care fiecare încearcă să re-stabilească legătura sa cu Dumnezeu. Însă modul în care o facem arată cât de mult ne-am îndepărtat de Viaţa Lui şi că nu mai înţelegem mare lucru nici măcar din vieţile noastre. Şi spun asta privind modul în care cei mai mulţi dintre noi ne raportăm la Euharistie.

Până şi aceasta a devenit o „afacere privată”, iar ceea ce este îngrijorător este faptul că până şi această afacere privată a fost despărţită total de Liturghie. Este specific Postului Mare, şi ce este şi mai trist, e faptul că este specific chiar nopţii de Înviere să se întâmple acest lucru.

Astfel observăm cum până şi în Vinerea Mare, care este zi aliturgică, se împărtăşesc sute de credincioşi, care şi cum apucă, între două drumuri la piaţă, cu gândul la cozonacii din cuptor sau la curăţenia neterminată, iar în noaptea slăvitei Învieri, când suntem chemaţi cu toţii să ne înfruptăm din Viţelul care este mult, când suntem chemaţi să ne împărtăşim efectiv de Viaţa care ne-a răsărit nouă din mormânt, atunci, în multe biserici, îndemnul preotului „Cu frica lui Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, apropiaţi-vă” sună în gol, şi nici măcar un singur creştin nu se apropie să primească Trupul şi Sângele Domnului Cel Înviat.

Iar dacă acest lucru este atât de vizibil în timpul Postului Mare asta nu înseamnă că el nu se întâmplă şi în restul anului. Este foarte trist faptul că, în afara posturilor, are loc mai degrabă Liturghia fără Euharistie, că de Euharistie fără Liturghie nici nu mai poate fi vorba (am „bifat” deja Euharistia din afara Liturghiei luată în Postul Paştelui şi aşteptăm, de acum, postul următor pentru a bifa şi acolo o astfel de împărtășire şi a ne păcăli că suntem foarte buni creştini). Iar duminica mergem la biserică, tot pentru a bifa „ceva”, de data aceasta prezenţa noastră.

A devenit atât de firesc acest lucru încât pe uşile multor biserici vezi, mai ales în Postul Mare, afişat un program de genul: „joi, de la 10 la 11 – Împărtăşanie”. S-ar putea obiecta că acest program este pentru cei bolnavi şi neputicioşi. Să fim oneşti, câţi bolnavi şi neputincioşi vin să se împărtăşească în acest interval? Dacă sunt, sunt foarte puţini. Dar cei mai mulţi dintre cei care se împărtăşesc a-liturgic sunt oameni în toată puterea.

Şi chiar şi cei bolnavi, care iau pastile şi care urmează diferite tratamente, n-ar trebui lăsaţi de izbelişte. Chiar şi ei (dacă încă mai au putere să vină la Liturghie) ar trebui feriţi de Euharistia fără Liturghie şi îndemnaţi să vină să-şi recapete puterile direct din Potir. Nu se va împiedica Hristos de înghiţitura de apă pe care au luat-o împreună cu pastila înainte de a veni la biserică.

(Vlad Botez - Sursa: doxologia.ro)

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."