Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Cu bucurie împărtășim cu voi icoanele pictate de Daniel Neculae, un tânăr iconar român. Daniel ne va vorbi pe site, în diferite articole, în limita timpului său liber, despre această mare taină a pictării sfinte a icoanelor.

Mai jos Daniel ne-a transmis și câteva cuvinte desprea această minunată vocație a zugrăvirii icoanelor:

"În momentul în care pictează o icoană, pictorul trebuie să se aşeze într-o formă de ascultare monastică faţă de iconografia veche bizantină. Iconografii, ca şi sfinţii părinţi, aveau rugăciunea neîncetată şi insuflarea Duhului Sfânt, care se reflectă în icoane şi, respectiv, în scrieri.

Dincolo de abilităţile noastre artistice şi tehnice, chemarea şi prezenţa Duhului Sfânt în momentul scrierii unei icoane se împlinesc cu ajutorul rugăciunii pe un fond de smerenie şi golire de orgolii personale artistice. Orgoliul artistic este un zid impenetrabil între iconar şi Suflarea Duhului Sfânt. Petre Țuțea spunea: "să te autodisprețuiești continuu ca în golul lăsat în tine să între Hristos".

Aceasta este jertfa noastră, despre care vorbeşte atât de minunat Părintele nostru Constantin Galeriu: "Jertfa sta la temelia actului creator şi nimic nu se naşte fără jertfă. Şi chiar aducerea unei fiinţe pe lume se face tot prin jertfa." O dovadă a faptului că Duhul Sfânt lucrează este atunci când mai mulţi pictori din ţări, culturi şi perioade diferite abordează anumite elemente iconografice exact în aceeaşi manieră, fără a avea contact în prealabil." (Daniel Necuale)

Site-ul lui Daniel este: http://www.danielneculae.com/

Pagina sa de Facebook este: http://www.facebook.com/daniel.neculae

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești